Hlavní obsah

Muzeum ve Valencii vystavuje figury, které unikly upálení při tradičním svátku

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Las Fallas je jednou z největších událostí ve Valencii. Místní lidé během něj vyrábějí až 30 metrů vysoké alegorické figury a scény, které jsou během několikadenního svátku vystavené v ulicích, a nakonec se zapálí. Zkáze ohněm se vždy vyhne jen jedna, ta nejlepší. A právě ty, které přežijí jednotlivé ročníky, jsou celoročně k vidění v muzeu Fallas.

Foto: Roman Zvarič

Tradice festivalu sahá do poloviny 18. století.

Článek

Tradiční valencijský svátek Las Fallas, jehož název pochází z výrazu falla, tedy figura, vznikl jako pocta svatému Josefovi. Koná se již od poloviny 18. století vždy počátkem března, časem se termín ustálil na 14.–19. března. V těchto dnech ulice a náměstí města ozdobí desítky figur, scén a monumentů.

Obyvatelé Valencie fallas tvoří z vosku, sádry, dřeva, papírových kartonů a látek, a chystají je vždy dlouhé týdny předem. Původně šlo o amatérské kousky, které vyráběli truhláři a malíři za pomoci sousedů, někdy celého domu či čtvrti. Postupně se na tvorbu figur začali specializovat místní umělci a kvalita děl šla výrazně nahoru.

Foto: Roman Zvarič

Figury mají satirický, často politický či společenský podtext.

Satira i nostalgie

Fallas zpočátku představovaly hlavně tradiční řemesla a typické výjevy z Valencie a okolí. Pak se mezi figurami začaly objevovat známé místní osobnosti a od vynálezu biografu také filmové hvězdy.

V období krize po druhé světové válce scény dostaly sociální podtón, často reagovaly třeba na nedostatek základního zboží. V 60. a 70. letech se objevil nekorektní humor, komické postavy, satirické výjevy a karikatury zkorumpovaných politiků i neoblíbených sousedů.

Foto: Roman Zvarič

V minulosti byly figury vyráběny amatéry, dnes se na ně specializují místní umělci.

Foto: Roman Zvarič

Od roku 2016 je festival zařazen na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Satira frčí stále a zhruba od 90. let je řada fallas ve znamení nostalgického vzpomínání na staré dobré časy a dojemných rodinných scén. Speciální kategorii potom tvoří malé dětské fallas – pohádkové a mytické postavy. V roce 2016 UNESCO zařadilo Las Fallas Valencia Festival na seznam nehmotného kulturního dědictví.

Nejlepší dostanou milost

V průběhu festivalu kolem fallas procházejí slavnostní průvody a na konci se vždy všechny zapálí. Ohněm se symbolicky vítá jaro a krátký život fallas symbolizuje také pomíjivost lidských životů. V roce 1934 přišel místní umělec Regino Mas s nápadem na „omilostnění z trestu smrti upálením“ — místní lidé vyberou mezi fallas své favority a návštěvníci potom hlasováním zvolí tu nejlepší. Ta dostane milost, neshoří a uchová se pro příští generace.

Foto: Roman Zvarič

Nejlepší figury se od roku 1934 schraňují v muzeu Fallas.

Zachráněné kousky jsou vystaveny v muzeu, jenž od počátku 70. let sídlí v budově bývalého kláštera sv. Vincenta na nábřeží bývalé řeky Turie, přímo naproti ikonické budově místní opery. Kromě samotných fallas jsou zde k vidění také plakáty jednotlivých ročníků festivalu již od roku 1929.

Reklama

Výběr článků

Načítám