Hlavní obsah

Festival v Číně láká na monumentální ledové paláce a sochy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival ledových soch v čínském Charbinu je považován za největší svého druhu na světě. V sobotu začal jeho 35. ročník, který návštěvníky opět oslní monumentálními stavbami a paláci z ledových bloků. Zhlédnout je mohou až do konce února, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V čínském Charbinu začíná tradiční ledový festivalVideo: Reuters

 
Článek

Akce je každoročně přehlídkou toho nejlepšího, co lze na poli ledových soch spatřit. K vidění jsou masivní paláce, stavby inspirované světovými památkami, ale i menší sochy, které v rámci sochařské soutěže vznikají ještě v průběhu festivalu.

Do Charbinu se sjíždějí umělci z celého světa, letos například z Ruska, Kanady, Španělska či Velké Británie. „Nikdy jsem v Číně nebyla. Tento festival se nevyrovná ničemu, co jsem zatím viděla, zručnost umělců je úžasná, je tu tolik talentovaných lidí,“ uvedla britská sochařka Lydia Smithová.

Foto: Olivia Zhang, ČTK/AP

Některé stavby jsou inspirované světovými dominantami, například Koloseem nebo Big Benem.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Festival je otevřený až do konce února.

Všechna díla, včetně obřích staveb, vznikají z ledových bloků vytažených z nedaleké řeky. Příprava je to sice náročná, výsledek ale stojí za to, a to zejména po setmění, kdy jsou díla barevně nasvícená. A k vidění jich není zrovna málo, konkrétně přes 2000. „Ledové paláce jsou skutečně působivé, je to takový zimní Disneyland,“ myslí si čínský návštěvník Lin Žen-Lung .

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Stavby jsou oslnivé i za bílého dne.

Součástí celého festivalu jsou také různé 3D projekce, zhruba 30 interaktivních aktivit a mnoho dalších událostí, které se nekonají pouze v parku, ale i v samotném městě. Akce ročně přiláká miliony návštěvníků z celého světa. Ledové stavby mohou návštěvníci obdivovat až do konce února.

Reklama

Výběr článků

Načítám