Hlavní obsah

Unikátní hraniční nádraží na Šumavě prošlo opravou

Právo, ib

Nádražní budova v Železné Rudě-Alžbětíně nemá v Česku obdoby. Středem budovy, která je vzhledem ke své poloze hojně navštěvována turisty, totiž prochází hranice s Německem. Teď prošla stavba z roku 1877 opravou za šest milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Nádražím prochází česko-německá hranice.

Článek

„Revitalizace výpravní budovy zahrnovala především výměnu částí krovu a střechy, které byly ve velmi špatném stavu,“ sdělila Radka Pistoriusová, mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

„Střecha nad celou budovou byla navíc chemicky ošetřena a napuštěna speciální sanační ochrannou penetrací. Nové jsou také například klempířské prvky,“ dodala.

Opravou prošly i štíty, obložení horních pater budovy nebo kamenná schodiště. „Komínová tělesa se přezdila tak, aby se jejich vzhled co nejvíce přiblížil historickému rázu budovy. Zajímavostí je nový vzhled fasády na nízkém přístavku v uličním traktu budovy, kde se realizoval náznak kamenné profilace, aby se vzhled co nejvíce přiblížil ostatní kamenné fasádě objektu,“ doplnila Pistoriusová, podle níž příští rok dojde i na modernizaci vnitřních prostor železnorudského nádraží.

Celkem dala letos SŽDC v Plzeňském a Jihočeském kraji do oprav staničních budov skoro sto milionů, dočkala se třeba nádraží v Hrádku u Sušice, Poběžovicích, Staňkově nebo v Nezvěsticích.

Reklama

Výběr článků

Načítám