Hlavní obsah

Muž procestoval nejopuštěnější místa na planetě, představil je ve videu

Novinky, mšv

Konec roku je obdobím bilancování. K němu se rozhodl i průzkumník opuštěných míst Bob Thissen z Nizozemska, jenž odhalil desítky nejzajímavějších míst, která během dekády svého putování navštívil. Jsou mezi nimi například oblast kolem jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku nebo vězení Holmesburg v Americe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž navštívil desítky opuštěných míst po celé planetěVideo: Caters News, AP

 
Článek

S průzkumem opuštěných objektů začal Thissen už během dospívání, od té doby navštívil přes 50 zemí a tisícovku izolovaných míst — od zchátralých a zapomenutých sídel či hradů, až po jadernou katastrofou zasažené oblasti.

Časté pronikání přes bezpečnostní opatření podle něj vyžaduje i týdny příprav, výsledek ale vždy stojí za to. Thissen se nyní rozhodl vydat video, v němž zaznamenal nejvíce pamětihodná místa, která během svého průzkumu objevil.

Jsou mezi nimi například ropná plošina ve Skotsku, japonská atomová elektrárna Fukušima a nespočet opuštěných hradů nebo monstrózní zábavní park.

„Všechna ta místa jsou skvěle zachovalá, podléhají pomalé zkáze, bere si je příroda. Můžete na nich strávit celé dny, aniž by vás to začalo nudit,“ uvedl Nizozemec pro Caters News. „Musím se často smát, když podobné žebříčky vidím, lidé často navštěvují totální ruiny,“ doplnil.

Jako v muzeu bez průvodce

Podle Thissena je průzkum opuštěných míst, který se v angličtině označuje pojmem urban exploring, skvělým způsobem, jak poznat svět.

„Navštívíte místa a země, které byste asi normálně nenavštívili, kdybyste se nezajímali o podobné objekty,“ vysvětluje. „Naučíte se také hodně o historii, setkáte se s budovami, jaké většina lidí za celý život neuvidí. Většina z nich je jako muzeum, jen bez průvodce a limitů,“ dodává.

Každý výlet je podle průzkumníka přitom úplně odlišný, protože na každém místě člověk prožije něco nového a jiného. „Nikdy dopředu nevíte, jak to dopadne a kde skončíte,“ myslí si Thissen.

Do desítky nejzajímavějších míst pasoval průzkumník kromě již zmíněných míst také japonský ostrov Hašima, již srovnaný se zemí zábavní park Nara Dreamland, rovněž v Japonsku, první místo pak dal opuštěnému kosmodromu v Kazachstánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám