Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na adventní dílny, setkejte se s Mikulášem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce už klepou na dveře a v neděli začíná advent. O víkendu se koná spousta tematických dílen, na nichž si budete moci vyrobit vánoční dekorace, ať už v podobě ozdob na stromeček nebo adventních věnců. A jelikož se příští týden slaví Mikuláš, můžete se s jeho družinou setkat s předstihem.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi za Mikulášovou družinou. Ilustrační foto

Článek
Praha

Mikulášské jízdy

Projet se parním vlakem můžete o víkendu v rámci mikulášských jízd. Speciální vlaky budou vyrážet z nádraží Praha-Smíchov po několika pražských tratích, ale také na Karlštejn. Součástí bude také Cyklohráček, v němž pojede i Mikulášova družina, která si pro děti chystá ohňostroj, ale i malou nadílku. Více najdete zde.

Tvoření v muzeu

Předvánoční market se uskuteční v sobotu v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy. Po celý den si budete moci koupit různé sváteční dekorace nebo si ozdoby v dílně sami vyrobit. Tvořit se bude z korálků, slaměných řetězů nebo papíru. Proběhnou také dvě loutková představení pro všechny věkové kategorie. Podrobnosti zde.

Prohlídka čističky

Pro děti i dospělé jsou určeny speciální víkendové prohlídky ve Staré čistírně odpadních vod. Na netradiční trase se potkáte s čerty a Luciferem, kteří se v tuto roční dobu snaží ulovit duše hříšníků. Pokud však zdárně projdete, setkáte se s Mikulášem. Jsou připraveny také divadelní představení nebo tvořivé dílny. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Advent ve skanzenu

Celý prosinec je ve skanzenu v Kouřimi připravena expozice zaměřená na adventní a vánoční tradice, které se dodržovaly v minulosti. Prohlédnete si vyzdobenou světnici s prostřeným štědrovečerním stolem a stromkem, zjistíte něco o někdejších obyčejích, koledování a podobně. Výstava mapuje adventní období až do tří králů. Více zde.

Řemeslný jarmark

Vytvořit si pěkné vánoční dekorace můžete v rámci jarmarku, který se v sobotu koná v Mělníku. Kromě tvořivých dílen jsou připraveny ukázky tradičních řemesel, doprovodný program zahrnuje i malou výstavu bonsají. Vstup na akci se vztahuje i na výstavu Půjdem spolu do Betléma, kde se seznámíte s vánočními zvyklostmi. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Čerti ve Strakonicích

Chcete se s dětmi pořádně bát? Pak vyrazte do Strakonic, kde se v sobotu uskuteční již třetí průvod děsivých čertů zvaných Krampus, kteří jsou součástí rakouského folkloru. V letošním roce se představí na 150 čertů z Horního a Dolního Rakouska, průvod končí pod Hvězdou, kde nebude chybět diskotéka. Více zde.

Plzeňský kraj

Adventní dílny

Chcete s dětmi vyrobit nějaké pěkné dárečky pod stromeček? V Pivovarském muzeu v Plzni se v sobotu konají adventní dílny, kde si budete moci vytvořit drobnosti ze včelího vosku. Vyrobte si svíčky, drobné ozdobu nebo lucerny ze zavařovací sklenice. Vstupné je 50 a zahrnuje i veškerý materiál. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Mikulášská jízda

Vypravte se na letošní ročník mikulášské jízdy na hrad Hartenberg, kde se setkáte s nepřeberným množstvím čertů a pekelníků. Ti očekávají lidské návštěvníky, zejména děti, aby je prověřili v jejich kvalitách a vlastnostech. Je připravena zábavná procházka po stezce odvahy, ale také opékání buřtů na nádvoří hradu. Detaily najdete zde.

Ústecký kraj

Tvořivý víkend

Nalaďte se na nadcházející Vánoce na adventních dílnách v Botanické zahradě Teplice. Konají se v sobotu i v neděli a vytvoříte si na nich nejrůznější sváteční dekorace, například věnce na dveře i stůl, dále svícny nebo ozdoby z papíru i přírodních materiálů. Další informace zde.

Liberecký kraj

Vánoce na hradě

Připomeňte si vánoční zvyky a obyčeje našich předků na speciálních prohlídkách hradu Grabštejn. Na nádvoří budou znít vánoční melodie, nebude chybět kejklíř či divadélko nebo stánky se zbožím i cukroví. Pro děti jsou nachystány dílničky, v nichž si mohou vytvořit malý betlém, přáníčko nebo ozdoby. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Dílny v zoo

Tvořit se bude o víkendu také v královedvorské zoo. Během dílen si vyzkoušíte například výrobu šperků, korálkových ozdob, rytí na sklo či foukání skleněných ozdob, ale také malování voskem. K zakoupení budou také originální dekorace z Afriky nebo ukázka tradičních řemesel. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Vánoce na vsi

Skanzen Veselý Kopec chystá od 1. do 9. prosince výstavu, která přiblíží vánoční a adventní zvyky našich předků, jak se držely na vsi. Připomenete si předměty, které svátky provázely v minulosti, prohlédnete si také lidovou výzdobu roubenek. O víkendech je připraven také doprovodný program, v sobotu třeba koledy, v neděli mikulášský průvod. Více zde.

Vysočina

Vánoční dílna

Pro malé i velké jsou v základní škole Želiv připraveny v sobotu vánoční dílny. V kreativních workshopech si budete moci vyrobit vánoční ozdoby, dekorace z korálků, papíru, vosku či přírodních materiálů. Zájemci se budou moci pustit i do něčeho náročnějšího, třeba výroby adventních věnců či svícnů. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Narozeniny ve science centru

Science centrum VIDA! bude o víkendu slavit čtvrté narozeniny. Přijďte odhalit tajemství mýdlových bublin, proč jsou kulaté, kolik vydrží, a proč se v nich vidíte naopak? Zkuste vyčarovat nejdelšího bublinového hada a nevynechejte ani další zábavné experimenty. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Princezna ze mlejna

Přijďte se pokochat klasickou českou pohádkou v divadelním provedení. V neděli budete moci v domě kultury ve Šternberku zhlédnout představení Princezna ze mlejna, setkáte se s Jindřichem, Eliškou, mlynářem, čertem i vodníkem, a zjistíte, že láska vždy nakonec zvítězí nad zlem. Více informací zde.

Zlínský kraj

Putování za Mikulášem

Užijte si procházku kroměřížskou Podzámeckou zahradou tak, jak ji ještě neznáte, ve světle svíček a ve společnosti veselých a rozverných čertů i andělů. Na návštěvníky čekají zapeklité úkoly a hádanky, při jejich úspěšném rozluštění na vás čeká drobná odměna od Mikuláše. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Okružní jízdy

Vydejte se na okružní jízdy Ostravou v historické tramvaji. A aby toho nebylo málo, budou vám společnost dělat čert s Mikulášem. Ti vás budou očekávat na zastávkách Hotel. dům Hlubina a Nádraží Vítkovice a chystají na vás určitě zábavný program. Podrobnosti o jízdách zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám