Hlavní obsah

Přehlídka ledových soch v Bruggách se pyšní bohy i monstry

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naladit se na nadcházející zimu mohou od soboty návštěvníci belgických Brugg. Ve městě začíná festival soch z ledu, na němž jsou k vidění velkolepá díla, která vyobrazují bohy, monstra nebo mytické bytosti. Vytvořilo je 40 umělců z celého světa a zhlédnout je lze až do začátku ledna, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umělci vytvářejí svá díla pro festival ledových a sněhových soch v BruggáchVideo: Reuters

 
Článek

Výstava se v Bruggách každoročně koná už 17 let, letos poprvé jsou ale sochy ozářeny LED osvětlením. Díky němu a 3D projekcím mají exponáty působit živým dojmem. „Za posledních 20 let jsme stvořili na 10 000 soch — v létě z písku, v zimě z ledu. Jedinou připomínkou jsou nám fotografie, což je u tohoto druhu umění nevýhoda,“ myslí si organizátor přehlídky Alexander Deman.

Letos je k vidění 80 soch, na něž bylo použito 3000 bloků ledu, jenž dohromady váží kolem 500 tun. „Tenhle festival je jedinečný, protože se v něm mísí témata. Vidíte tu monstra, bohy, mytické bytosti, anděly a tak dále. Může to být zajímavé pro dospělé i děti,“ tvrdí ruský sochař Alexander Tselebrovskij.

Podle Demana je důvodem pestrosti právě led, u kterého neexistují prakticky žádné limity. Stačí popustit uzdu představám. „Naši fantazii můžeme využít na 100 procent. Princezna může mít vlasy, jak dlouhé chceme, protože nemusíme přemýšlet nad převozem, takže nejsme prakticky ničím limitováni,“ dodal organizátor.

Exponáty budou v Bruggách k vidění až do 6. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám