Hlavní obsah

Svatomikulášská zvonice v Praze ukrývá tajuplnou chodbu. Nikdo neví, kam vede

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Svatomikulášská městská zvonice na Malostranském náměstí v Praze vyjevila další tajemství. Při rekonstrukci zde narazili na doposud zazděnou chodbu se schodištěm vedoucím do podzemí pod věží. O tajemné chodbě přitom neexistují dostupné záznamy. Kvůli zavalení sutí zatím také nikdo netuší, kam až vede a co skrývá.

Svatomikulášská zvonice skrývá tajuplnou plnou historických předmětů. Nikdo netuší, kam vedeVideo: Novinky

 
Článek

Dělníci chodbu objevili náhodou při opravě rozvodů elektřiny. „Museli jsme dotáhnout od hlavního rozvodu do pokladny zvonice elektřinu. Tak jsme odstranili dlažbu a pod ní jsme viděli rub klenby,“ popsal Novinkám kurátor památkově chráněných objektů Muzea hlavního města Prahy Karel Kučera s vysvětlením, že klenba naznačovala existenci dutiny pod ní, což pak potvrdily průzkumy endoskopem.

Foto: Novinky

Chodba dále pokračuje za touto zdí, což odhalily průzkumy endoskopem.

„Navrtali jsme díru, strčili jsme tam endoskop a zjistili jsme, že je tam opravdu dutina, avšak z větší části zasypaná. Poté jsme hledali zazdívku do prostoru,“ dodal. Následně je čekalo náročné odstraňování suti, v nejspodnější části chodby však nyní narazili na další cihelnou zazdívku. „Ta je druhotná, což znamená, že byla vyzděná později. Za ní se nachází také suť, takže budeme pokračovat ve vybírání suti a uvidíme, kam to povede,“ vysvětlil Kučera.

O chodbě neexistují dostupné záznamy, nikdo tak zatím netuší, kam až může vést a jaké historické poklady ještě může vyjevit. Stáří chodby odhaduje Kučera na polovinu 18. století, tedy do doby, kdy byla postavena samotná věž zvonice: „Chodba je vyzděná, stejně jako celá věž.“

Foto: Novinky

Jedna ze zajímavostí, které se v chodbě našly, je kostěné šídlo, kterým se dělaly otvory do kůže, aby se mohla sešít.

Nálezy za zdí byly pro všechny překvapením. „Našli jsme tam různé drobné artefakty, jako třeba střepy nádob, několikery pantofle z různých dob a velké kusy stavebních prvků. Největších zajímavostí je kostěné šídlo, kterým se dělaly otvory do kůže, aby se mohla sešít,“ uvedl Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám