Hlavní obsah

Žádné pití nebo kostýmy legionářů. Z restrikcí udělali v Římě permanentní zákazy

Novinky, mšv

Umravnit návštěvníky historického centra, to je cílem staronových nařízení, která od čtvrtka platí v italském Římě. Do té doby dočasné restrikce, jako například zákaz svačení u fontány di Trevi či na Španělských schodech, pití na veřejnosti nebo i převlékání se za římské centuriony, jsou nyní permanentní, informovala italská mutace serveru The Local.

Foto: Profimedia.cz

Fontána di Trevi v Římě

Článek

„Po 72 letech čekání má Řím konečně nové regulace k udržení pořádku. Dnes je historický den,“ uvedla starostka města Virginia Raggiová. Zákazy se nevztahují jen na turisty, ale také na místní. Například zákaz převlékání se za římské legionáře, tzv. centuriony, je mířen na ty, kteří v historických kostýmech pózovali s turisty za vysoké částky. Za historické kostýmy, resp. pózování s turisty nyní takovým hříšníkům hrozí pokuta až 400 eur (10 340 korun).

Mezi permanentními zákazy, za jejichž porušení budou hrozit různě vysoké pokuty, je dále plavání ve fontánách – zejména v di Trevi, která se podle starostky stala doslova líhní špatného chování –, neuklízení výkalů po psech nebo prostituce.

Dalším z permanentních zákazů je, že od dvou hodin v noci se nebudou moci podávat alkoholické nápoje, a to ani ve vnitřních prostorách klubů či barů. Tento krok kritizovali majitelé podniků, podle nichž jim ubydou hosté.

Spolu s nařízeními začne ve městě fungovat jakási pořádková policie, která bude na dodržování pravidel dohlížet. Noví strážníci budou od lidí jednak vymáhat pokuty, jednak budou mít i pravomoc vykázat je z veřejných míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám