Hlavní obsah

V centru Prahy se ukrývá oáza klidu. Zahrada přírodovědců je otevřená i veřejnosti

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, kk

Málokdo ví, že jen kousek od křižovatky u pražského Anděla se nachází oáza klidu a zeleně. Stanice přírodovědců Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy funguje už 60 let, ale pouze posledních pár roků je zpřístupněna i veřejnosti. Návštěvníci se mohou buď jen procházet mezi vzrostlými stromy a zahradami, nebo se dokonce blíže seznámit s domácími i exotickými zvířaty.

Přímo v centru Prahy se ukrývá oáza klidu. Zahrada přírodovědců je otevřená i veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

Do zahrady, která je na první pohled schovaná v kopci nad nákupním střediskem na Andělu, chodí denně děti, a to nejen s rodiči, ale hlavně na naučné kroužky.

„Tato stanice byla dříve otevřena spíše vědeckým kroužkům, přípravám na přírodovědecké olympiády a přípravám na vysoké školy. V posledních letech se zaměřujeme na kroužky pro děti od dvou let v doprovodu jejich maminek. Máme tu široké spektrum přírodovědeckých kroužků pro středoškoláky,“ vysvětlila hlavní cíl zahrady zástupkyně ředitele Vlasta Coufalová.

Návštěvníci se přiučí

V rozlehlém areálu je pro návštěvníky vytvořena naučná stezka složená z 20 cedulí, které jsou zaměřeny na různá biologická témata. Jednotlivá místa jsou pak zobrazena na mapě v areálu, takže jsou snadno k nalezení. Vedle kochání se přírodou se tak mohou návštěvnici i leccos přiučit.

Foto: Novinky

Bylinková zahrádka.

Naučné programy jsou pak určené převážně dětem, ale mají zde i kroužek pro seniory se zaměřením na zahradnictví.

Děti se zde učí, jak příroda funguje a jak se k ní správně chovat, naučí se starat o domácího mazlíčka i rostliny, vyzkoušejí si práci s mikroskopem a mnoho dalšího.

Zahrada se pyšní několika zahrádkami ať už bylinkovými či stromovými, ale má také skleníky, které jsou však veřejnosti zpřístupněny jen tři dny v týdnu v určitých hodinách a převážně slouží dětským skupinám a kroužkům.

O zvířata není nouze

Zahrada disponuje i velkým množstvím zvířat, a to nejen domácích, ale také exotických.

„Máme tady tropické skleníky, kde je několik desítek ryb, obojživelníků a plazů, včetně velkého krokodýla nilského, varanů, čtyřmetrových krajt, hroznýšů a pak různých drobných rybiček, ještěrek a podobně. Ve venkovních výbězích a v areálu můžete vidět například klokany, poníky, kozy, lamu, králíky a podobně,“ představil faunu hlavní ošetřovatel Jan Hříbal.

Foto: Novinky

Zahrada slouží i jako menší zoo.

Kroužky zaměřené na chovatelství tak zahrnují i kontakt se zvířaty. Děti se učí nejen to, jak si na zvíře sáhnout, ale hlavně jak se k němu chovat a také si vyzkoušejí praktickou stránku věci – čištění klecí, krmení. Poznají tak, jak velká zodpovědnost je mít domácího mazlíčka. Zahrada je přístupná veřejnosti denně od 8 do 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám