Hlavní obsah

Indie svádí miliardovou bitvu o stavbu nejvyšších soch světa

Novinky, mšv

Každá dvakrát vyšší než socha Svobody, obě z Indie a vyjdou na miliardy rupií. Úsilí vzdát hold hrdinům z dějin se ale pomalu mění ve snahu pokořit rekordy. Ve státu Gudžarát nabírá finální obrysy budoucí nejvyšší socha světa, brzy ji ale z trůnu sesadí její kolegyně, která má vyrůst u pobřeží Bombaje, upozorňuje server Yahoo.

Foto: Profimedia.cz

Socha má být slavnostně odhalena veřejnosti koncem října.

Článek

V Gudžarátu je socha Sardara Vallabhbhaie Patela, jednoho z otců zakladatelů Indické republiky, už z poloviny hotová. Až bude stát celá, dosáhne výšky 182 metrů, což je více než dvojnásobek sochy Svobody a bezmála o 60 metrů více, než má aktuální rekordman Čung-jüan ta-fu, majestátní pozlacený Buddha z Číny. Rekord by soše indického politika ale neměl vydržet příliš dlouho.

V rámci vlny nacionalismu a národní hrdosti totiž u pobřeží Bombaje vyroste monument další výrazné postavy indických dějin, a to jezdecká socha panovníka Šivádžího. Projekt, který má zbořit všechny dosavadní rekordy, je vskutku megalomanský, socha má měřit 212 metrů a hotovo by mělo být už v roce 2021. Patelova socha by měla být slavnostně „odhalena“ koncem letošního října.

Přitáhne turisty? 

Podle indického premiéra Naréndry Módího Socha jednoty, jak se politikův majestátní monument oficiálně jmenuje, přitáhne množství turistů. Prý stejně jako socha Svobody.

Přehlíží přitom podstatný rozdíl, že newyorská dominanta je součástí velkého města, kdežto indický kolos je jen od hlavního města Gudžarát vzdálen 250 kilometrů. Otázkou proto je, zda se monument skutečně setká se zájmem turistů. Za skoro 30 miliard rupií (9,3 miliardy korun) by to bylo nasnadě.

Server Yahoo News uvádí, že to jsou i politické motivy, které podobné megalomanské projekty pohánějí. Příští rok totiž čekají Indii volby. A současný premiér Módí se prý snaží Patelem inspirovat a jeho odkaz ve svojí kampani využívá. Předseda vlády v roce 2016 položil i základní kámen druhého indického kolosu, sochy maráthského krále Šivádžího, jenž vládl někdejšímu území dnešní Maharáštry. Podle kritiků je stavba sochy pojistka, jak si ve volbách opatřit hlasy obyvatel státu.

Projekt pro své megalomanství vyvolává kontroverze a navíc se v průběhu mění údaje o finální výšce a ve výsledku zřejmě vyjde mnohem dráž než se prvně odhadovalo. Původně měl být vysoký 190 metrů, nyní se uvádí 212. A uvedených 36 miliard rupií (11,2 miliardy korun) se nejspíš rovněž navýší. Podle kritiků je ovšem dokončení kolosu do roku 2021 absolutně nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám