Hlavní obsah

Krádeže plážových oblázků budou tvrdě pokutovat i v Řecku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za krádeže oblázků budou pokutovat už i v Řecku. Konkrétně na ostrově Skiathos a jeho turisticky populární pláži Lalaria, jež je dostupná pouze lodí. Úřady se obávají, že sběr kamenů může dramaticky přispět ke změnám v krajině. Přistižení zlodějíčci proto budou nuceni zaplatit pokutu v přepočtu až 25 700 korun, uvádí server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz odnášení oblázků se vztahuje na pláž Lalaria na ostrově Skiathos.

Článek

Na pláži už byly rozmístěny cedule, které turisty upozorňují, že si mají pořizovat fotografie, nikoli odnášet oblázky. Informace byly rovněž předány provozovatelům výletů na lodích, ale i rybářům v okolí, aby se zpráva rozšířila a návštěvníci si poté nemohli stěžovat, že o ničem nevěděli. Kdo by přesto některý z kamenů vzal a byl přistižen, bude potrestán pokutou od zhruba 10 300 korun až do zmíněných 25 700.

Oblázky z pláží jsou sice suvenýry zdarma, úřady ovšem turisty vyzývají, ať si pořizují raději něco, čím nepřispívají ke změnám v krajině. „Zakulaceným bílým oblázkům, které jsou k nalezení jen v určitých oblastech, říkáme lalaria. V posledních letech jsme spustili kampaň, abychom veřejnost obeznámili s faktem, jak jsou tyto kameny důležité pro ochranu pláže,“ uvedl Thodoris Tzoumas z turistické a kulturní asociace ostrova Skiathos.

Úbytek kamenů může vést například k erozi. Oblázky jsou také přirozenou zábranou proti povodním nebo při bouřích. Z toho důvodu například v Británii platí zákon, který jejich sběr zakazuje. A muž, který na jedné z pláží v Cornwallu kameny přesto vzal, byl nakonec nucen je tam dojet vrátit pod pohrůžkou žaloby. [celá zpráva]

Stejně tak platí na italské Sardinii zákaz vyvážení plážového písku. Někteří turisté si jím plnili sklenice, ale když byli na letišti odhaleni, museli zaplatit tučné pokuty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám