Hlavní obsah

Cesty za vínem jsou stále větším hitem. Pálava jednoznačně vede

Právo, Miroslav Homola

Ceny sklepů na turistických trasách se šplhají do miliónových výšek. Koupit vinohrad je prakticky nemožné. Na cyklostezkách je nával a žízniví se často domáhají osvěžujícího vinného loku už dlouho před polednem. Vinařská turistika na celé jižní Moravě se stala téměř módní záležitostí. Kdo nenavštíví vesničky na Pálavě, jako by nebyl. O Mikulovu nemluvě.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vinohrady pod Pálavou

Článek

„Nemyslím si, že by byla vinařská turistika pouze módní záležitostí. I návštěvnost regionu zažívá výkyvy. Je logické, že kdo už byl třikrát na Pálavě, dá si asi občas pauzu a zajede se podívat i někam jinam, byť je hodně těch, kteří se pak zase vracejí,” míní Tomáš Vican, který se nejen jako vinař, ale i jako filmový producent o rozvoj vinařské turistiky hodně postaral.

Na oblíbenost podle něj může mít vliv i situace v některých dříve navštěvovaných zahraničních destinacích. Mnoho lidí si prý uvědomilo, že i doma je řada nádherných míst, která ještě nenavštívili. „Fakt je, že zájem narůstá zhruba posledních deset let a stále přibývá těch, které víno opravdu baví. Velkým trendem je poznávat takříkajíc svého vinaře,” dodává Vican.

Bez ohledu na kritiky příběhů proniklo víno i krajina v okolí Pálavy s filmy Bobule, Martin a Venuše či seriálem Vinaři do miliónů domácností. S popularitou vinařství však rostou i ceny. Služeb i hroznového moku.

Roli hrají emoce

Některé penzióny, zvláště s výhledy na dominanty vápencového pohoří, si účtují za noc i tisíce korun. Sedmička vína v Mikulově je už často o dost dražší než u sousedů v Rakousku, kde jsou například vynikající veltlíny. „Je to trh jako každý jiný, byť víno je naprosto unikátní produkt, u kterého se jen těžko posuzují ceny. Zjednodušeně — lze koupit lahev za 40 nebo i za 40 000 korun. Ale to neznamená, že ta druhá bude o tolik lepší než první,” tvrdí Vican.

„Víno ale přece není jen o ceně. Velkou roli sehrávají emoce, konzumace vyvolává například vzpomínky na návštěvu konkrétního vinaře, vinohradu, místa, kde zrálo a kde vzniklo. A to je, myslím, největší kouzlo vinařské turistiky,“ dodává Vican.

Díky jeho producentské profesi lze na farmě poměrně často potkat i z obrazovek známé tváře, Česká televize zde před pár dny natáčela jeden z dílů nového seriálu Putování za vínem. Karel Roden dokonce na viniční trať Pod Mušlovem, kde vinařství leží, jezdí k degustacím vlastní značky vína.

Vican sice sám neuznává pojem nejlepší víno, ale pokud se dá podle něj hovořit o světově uznávané odrůdě z Mikulovska či Pálavy, pak to jsou jednoznačně ryzlinky. „Takové, jaké se rodí zde, opravdu jinde na světě nejsou,” doplňuje.

A i když se letošní vedra postarala o urychlení zrání u burčákových odrůd, domnívá se, že réva, která je živý organismus, se především u pozdějších odrůd dokáže teplu bránit a sběr plodů tak moc uspíšený nebude. „Burgundy, vlašáky, rýňáky, tedy hrozny, ze kterých se bude pít víno i za pět let, se podle mého názoru stejně nebudou sbírat dřív než v druhé polovině října,“ uzavírá Vican.

Reklama

Výběr článků

Načítám