Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se do minulosti, zkuste si řemesla

Novinky, mšv

Prázdniny už pomalu směřují do druhé půli a poslední červencový víkend si můžete užít i v minulosti. Zaskočit si můžete do středověku, pravěku nebo i období baroka. Kromě zábavy se jistě i poučíte. Na mnoha místech se také konají nejrůznější řemeslné jarmarky, kde si můžete pod dohledem zkušených mistrů mnohá řemesla také vyzkoušet.

Foto: Profimedia.cz

Přeneste se s dětmi do období baroka. Ilustrační foto

Článek
Praha

Dětský den

Vyrazte s dětmi v sobotu do galerie DOX, kde se uskuteční akce pro celou rodinu. Nabídne vám hned několik souběžně probíhajících výtvarných dílen. Na několika stanovištích si budete moct vyzkoušet různé techniky, výtvarné materiály, témata, ale i výstavy. Nechte se inspirovat okolním prostředím a vytvořte si vlastní umělecká díla, ale především zážitky. Více informací zde.

Za pověstmi

Zavítejte v sobotu na Vyšehrad a projděte se místy, kde psaly mýtické dějiny našeho národa. V doprovodu kronikáře vyšehradského a dalších průvodců znalých českých pověstí se vypravte na cestu historií a seznamte se s legendami a jejich osobnostmi. Setkáte se třeba s kněžnou Libuší nebo praotcem Čechem. Místo si včas rezervujte. Podrobnosti najdete zde.

Sraz lodních modelářů

Jste nadšenými lodními modeláři nebo se chcete jen pokochat zručností ostatních? Pak navštivte v sobotu Park Přátelství na Praze 9, kde se kromě srazu uskuteční také soutěž modelů hasičských lodí, tlačných remorkérů a plachetnic. Vstup je zdarma.

Středočeský kraj

Den řemesel

Seznamte se ve Skanzenu Vysoký Chlumec s řemesly. V sobotu se můžete těšit na ukázky desítek různých řemesel, které jsou spjaty s venkovským hospodářstvím a lidovým stavebnictvím a možná si budete moci něco i sami vyzkoušet. Doprovodný program pak doplní vystoupení folkových hudebních skupin. Další informace zde.

Návrat do středověku

Zaskočte si na jeden den zpět do středověku. V sobotu se v Semtěši uskuteční charitativní historická akce, která nabídne dobovou hudbu, ukázky palných zbraní z 30leté války, ale také rytířský turnaj, soutěž lukostřelců nebo i dětskou bitvu. Chybět nebudou ani ukázky práva útrpného. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Malinové slavnosti

Na dobroty z malin vyrazte v neděli do Malenic. Na tamní farské zahradě vypuknou malinové slavnosti, třetí ročník akce plné zábavy a dobrot. Kromě sladkých pochutin se můžete těšit i na masové pokrmy s malinovou omáčkou a mnoho dalšího. Na své si jistě přijdou i děti, pro které jsou připraveny dílny. Chybět nebude ani hudební program. Více zde.

Plzeňský kraj

Barokní den

Přeneste se do doby zdobného a barevného baroka. Zámek Nebílovy se zapojí v sobotu do tradičního letního festivalu, který se koná napříč Plzeňským krajem. Čeká na vás bohatý hudební program, který čítá smyčcová kvarteta i loveckou hudbu. Ochutnáte barokní pokrmy nebo si s floristkami vyrobíte květinové dekorace a aranžmá. Chybět nebudou ani šermířská vystoupení a mnoho dalšího. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Svatoanenská pouť

V Božím Daru se v sobotu uskuteční Svatoanenská pouť, na niž se můžete vydat mezi 10. a 17. hodinou. Souběžně se uskuteční krušnohorský řezbářský a řemeslný plenér, kde budete moci pozorovat při práci řezbáře a další řemeslníky, jejichž výrobky budou rovněž k dispozici. V pozdějších hodinách je připraven hudební program a zahraje hned několik interpretů. Více informací zde.

Ústecký kraj

Do železničního muzea

Vždy od čtvrtka do neděle se v železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově konají dny otevřených dveří. Milovníci železnice se mohou pokochat stovkou kolejových vozidel několika rozchodů a typů, k vidění jsou i lokomotivy, salónní i osobní vozy a mnoho dalšího. Navštívit depozitář můžete až do konce října. Podrobnosti zde.

Liberecký kraj

Údolská pouť

V malebné vesničce Kryštofovo Údolí pod Ještědem se uskuteční o víkendu tradiční Údolská pouť. Děti i dospělí se mohou těšit na spoustu zábavy, třeba na kolotoče nebo řemeslný jarmark, který nabídne i ukázky jednotlivých řemesel. Potkáte tu krajkářku, tkadlenu, kováře, řezbáře a mnohé další. Mlsouni se mohou těšit na krůtí speciality, prasátko na rožni a mnoho dalšího. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Svatojakubský jarmark

Za řemesly můžete vyrazit také do Miletína. Na tamním náměstí K. J. Erbena se v sobotu koná Svatojakubský jarmark, který nabídne tradiční i méně tradiční lidová řemesla, prodej výrobků, ale také doprovodný program. Zejména děti potěší nejrůznějšími atrakcemi nebo rytířskými vystoupeními. Na dospělé čeká zase dobré jídlo a pití. Více informací zde.

Pardubický kraj

Skřítkování

V Poličce se v sobotu uskuteční rodinný festival Skřítkování, který si pro dospělé i malé návštěvníky chystá spoustu hravých úkolů a her zaměřených na cestování po světě. Můžete si projít muzejní expozici, která představí českou historii, těšit se můžete také na skládání japonského origami, výrobu asijských klobouků, africky laděnou pohádku nebo sibiřskou ledovou show. Více zde.

Vysočina

Ohňová show

Navštivte v sobotu Šikland, kde se uskuteční velkolepá ohňová show. Tedy nejen ohňová, doprovodí jí světelné, laserové a zvukové efekty. Předvedou se také kaskadéři, pyrotechnici a herci. Během dne si můžete zkusit nejrůznější aktivity jako rýžování zlata, lukostřelbu nebo jízdu na koni. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Výtvarné ateliéry

V rámci výtvarného sympozia v Mikulově nedaleko Teplic můžete vyrazit na Den otevřených ateliérů. S dětmi si můžete vyzkoušet nejrůznější výtvarné techniky a materiály. Kromě toho se bude konat také autorské čtení spisovatelky Evy Turnerové, a to v zámecké zahradě. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Strašidelná noc

Mají vaše děti pro strach uděláno? Pak si nenechte ujít tradiční Strašidelnou noc, které se koná ve šternberské Expozici času. Po setmění si budete moci prohlédnout místa, kterým se vyhýbají i ti nejodvážnější, nahlédnete například do mučírny. Vstupte do prostoru opleteného mnoha pověrami. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Den řemesel

Již 28. ročník setkání mistrů starých řemesel se uskuteční o víkendu v Rožnově pod Radhoštěm. Přímo při práci uvidíte kováře, kameníky, bednáře, klempíře a další. Předváděná řemesla si budete moci také vyzkoušet. Nebudou chybět stánky s nejrůznějším zbožím, stejně tak soutěže pro rodiče s dětmi nebo vědomostní soutěže s lesnickou tematikou. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Pravěká osada

Chcete vědět, jak se asi mohlo žít v pravěku nebo jak vypadala tehdejší osada? Pak v sobotu navštivte hrad Hukvaldy, kde jedna taková pravěká osada vyroste a vy se tak budete moct na vlastní oči přesvědčit, jak vypadal každodenní život pravěkého člověka a co třeba lovil a jedl, jaké rituály měl a mnoho dalšího. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám