Hlavní obsah

Českých turistů se ničivé požáry v Řecku dotkly jen minimálně

Novinky, mšv

Požáry, které v pondělí propukly kolem řeckých Atén, si vyžádaly už desítky obětí. Českých turistů na dovolené se ale dotkly pouze minimálně. V letovisku Kineta, kde je aktuálně kolem stovky Čechů, byly v noci z pondělí na úterý hlášeny výpadky proudu a vody, které se ale ráno podařilo vyřešit.

Foto: Theodora Tongas, ČTK/AP

Atény potrápil silný kouř. Čechů se ale požáry dotkly jen minimálně.

Článek

Největší požáry zasáhly kraj Attika právě kolem Atén - konkrétně oblasti Kineta, Mati, Rafina a Penteli. „Podle nejnovějších informací řeckého ministerstva vnitra se požáry podařilo dopoledne dostat pod kontrolu,“ řekla Novinkám tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová.

Češi v letovisku Kineta v noci kontaktovali konzulární linku české ambasády v Aténách, aby informovali o výpadku proudu.

Zkontaktovat delegáta

Asi sto z celkových zhruba šesti tisíc klientů cestovní kanceláře EXIM tours bylo shromážděno, ale díky zlepšující se situaci nebylo nutné, aby se vrátili zpět do Česka. „Elektřina byla ráno obnovena, takže jedinou nepříjemností zůstává kouř,“ uvedl marketingový ředitel EXIM tours Stanislav Zíma, který je aktuálně na Krétě, kde jsou prý také lehké požáry. „V Řecku jsou na požáry zvyklí, tady na Krétě je ani nehasí, jen hlídají, aby se nerozšiřovaly,“ dodal.

Foto: Novinky s Mapy.cz a NASA

Požáry v Řecku

Foto: pro Novinky Stanislav Zíma

Letní požár na Krétě

Žádné problémy nehlásili klienti CK Fischer, drtivá většina jich je totiž na ostrovech, které mají svá vlastní příletová letiště. „Nejbližší pevninské letovisko je na Peloponéském poloostrově a je vzdáleno přes 250 kilometrů. Zvýšený počet dotazů na požáry jsme nezaznamenali, klienty v Aténách v tuto chvíli nemáme ani na poznávacích zájezdech,“ uvedl tiskový mluvčí Jan Bezděk.

Ministerstvo zahraničí nicméně vydalo doporučení pro cesty do Řecka. „Turisté by se v případech výskytu požáru měli obracet zejména na delegáta dané cestovní kanceláře. Mohou také kontaktovat konzulární linku české ambasády v Aténách, která je jim k dispozici 24 hodin denně,“ uvedla Valentová.

Dalším doporučením pro Čechy v blízkosti požárů je například příprava evakuačního zavazadla, které bude obsahovat léky, vodu, cestovní doklady, peníze a mobilní telefon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám