Hlavní obsah

Divocí koně z Anglie vyrazili do volné přírody Podyjí

Právo, ČTK, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti týdnech v aklimatizační ohradě začal ve čtvrtek nový život pro šestihlavé stádo divokých koní. Nyní mají k dispozici lokalitu bývalé střelnice poblíž Mašovic na Znojemsku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Koně z anglického Exmooru zabydlují volnou přírodu u Mašovic.

Článek

Šest koní přivezl 10. května do Národního parku Podyjí speciální vůz z anglického Exmooru. „Déle než měsíc strávili v aklimatizační sekci, kde byli pod kontrolou ošetřovatelů, aby se vyloučilo případné onemocnění nebo poranění,“ řekla Právu Markéta Dušková ze společnosti Beleco.

Zbývajících pět koní vypustí ochránci přírody do další lokality v následujících dnech. Společnost získala grant na pětiletou péči o přírodu. Koně na 70 hektarech pastvin pomohou s jejich údržbou, budou je chránit před zarůstáním. Společnou starostí je spásat porosty dvou částí Národního parku Podyjí, a coby přírodní sekačky jej tak uchránit před nekontrolovatelným zarůstáním.

Pro turisty se nic nemění

„Koně budou pastvinu zabydlovat postupně během příštích několika let. Počítáme s tím, že se stáda přirozeně rozrostou. Počet koní tak v budoucnu bude odpovídat rozloze pastviny,“ doplnil ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Obě pastviny mají dohromady zhruba 70 hektarů, i po vypuštění koní zůstanou průchozí pro turisty.

„V Podyjí, které není tradiční pastevní oblastí, je obtížné zajistit dostatek zvířat ke spásání vzácných stepí a vřesovišť. Navíc divocí koně dokážou regulovat náletové dřeviny, jejichž šíření na stepích je jinak obtížně řešitelné. Proto jsme projektu nabídli využití dvou ploch, o něž dlouhodobě pečujeme,“ uvedla botanička Správy Národního parku Podyjí Lenka Reiterová.

Projekt Military LIFE for Nature nevládní organizace Beleco si klade za cíl v pěti letech platnosti zajistit péči o biologicky zajímavé lokality. Jedná se o podporu a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, které ke svému životu potřebují pestrou nelesní mozaiku. Tu nabízejí ve velké míře prostory bývalých vojenských cvičišť. Po odchodu armády ale zarůstají náletovými dřevinami a mění se jejich charakter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám