Hlavní obsah

Mladík pobouřil italské úřady. Pózoval na sloupu v Pompejích

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pořádný poprask se v Itálii postaral belgický blogger vystupující pod přezdívkou Nils Travels. Ve starověkých Pompejích se totiž nechal zvěčnit, jak sedí na jednom ze sloupů. Jelikož je něco podobného zakázáno, fotografie vyvolala velkou kontroverzi a pobouření u italských úřadů, archeologů, ale i médií. Muž se za svůj čin omluvil, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Pompeje patří mezi populární italské památky.

Článek

Snímek nahrál cestovatel na své sociální sítě začátkem června. Zanedlouho se na něj ovšem sesypala velká kritika. Výzkumník Vincenzo Marasco příspěvek na Facebooku komentoval slovy, že křehké historické dědictví musí být ochráněno a mladík byl nahlášen patřičným úřadům. Blogger se v původním příspěvku kasal, jak všechny doběhl. „Našel jsem malou část, kde nebyli žádní lidé. Což znamená, že na mě nikdo nekřičel, abych slezl. Přesně to jsem potřeboval,“ uvedl v již smazaném popisku.

Jelikož ale informace o bloggerově neúctě k historické památce proběhla také předními italskými médii, například serverem La Repubblica či listem Il Mattino, muž se za své chování nakonec omluvil. Fotografii na svém Instagramu i Facebooku ponechal se slovy, že se omlouvá všem, kterých se snímek mohl dotknout. „Uznávám, že to nebylo mé nejchytřejší rozhodnutí a nepřemýšlel jsem o historickém významu místa, ani o tom, jak by mohlo být mé chování přijato,“ uvedl.

Ostatní cestovatele by chtěl podpořit v tom, aby podobné fotografie nepořizovali a vždy si uvědomili, že musí respektovat charakter místa. „Vím, že internet může být nepřátelské místo, teď jsem si to poprvé uvědomil,“ reagoval mladík na přání smrti, která mu začala po uveřejnění fotografie chodit.

Obdobné chování cestovatelů není v posledních letech ničím neobvyklým. Velkým trendem se stalo pózování u památek zcela bez oblečení nebo se staženými kalhotami. Například koncem loňského roku se dva turisté vyfotili s odhaleným pozadím před posvátným chrámem Wat Arun v Thajsku. Těsně před odletem ze země byli zatčeni. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám