Hlavní obsah

Prohlídky dobříšského zámku oživila výstava historických panenek

Prohlídky zámku v Dobříši na Příbramsku oživila výstava historických panenek. Návštěvníci si do konce srpna mohou prohlédnout stovku hraček z celého světa. Nejstarší pocházejí z období kolem roku 1910 a nechybějí ani kočárky a jiné doplňky.

Foto: Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková , Právo

Zámek Dobříš

Článek

"Panenky nám na výstavu zapůjčila paní Soukupová z Příbrami, která za uplynulých deset let vytvořila sbírku čítající kolem pěti set kusů. Na zámek nám zapůjčila skoro sto exponátů, které zakoupila převážně na aukcích," uvedla Tereza Vyhlasová ze zámku.

Mezi exponáty nechybějí vzácné panenky látkové, miminka či budoárové panenky, které v minulosti sloužily jako dekorace dámských ložnic a šaten. Některé exponáty mají originální oblečení, většinu oděvů ale panenkám ušila jejich majitelka. Vedle pestrých šatiček vytvořila také honosné paruky a zrekonstruovala kočárky, postýlky a další kusy nábytku.

Panenky z celého světa

Všechny panenky prošly dětskýma rukama a pocházejí z celého světa. Na výstavě jsou panenky vietnamské, Číňanka v originálním kroji nebo skotský tulák a indiánka. "Stejně tak jsou ale zastoupeny exponáty, které vznikly v nedaleké Příbrami, v závodu hraček Hamiro, jenž byl od roku 1932 největším výrobcem hraček u nás," dodala Vyhlasová.

Expozice je ke zhlédnutí v hostinské části zámku v rámci prvního prohlídkového okruhu. Do konce druhé světové války byl zámek v rukou Coloredo-Mansfeldů, poté se stal státním kulturním majetkem a v říjnu 1945 byl předán spisovatelské organizaci a přeměněn na Domov spisovatelů. V současnosti ho opět vlastní rodina Colloredo-Mansfeldů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám