Hlavní obsah

Krkonošské cesty dostanou novou fazónu. Turisty čekají omezení

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro jednatřicet kilometrů cest dostane letos v Krkonošském národním parku (KRNAP) novou fazónu. Řada z opravovaných horských stezek a chodníků setrvávala na hranici schůdnosti. Mnohé poničily přívalové deště.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Turisté musejí na rekonstruovaných úsecích krkonošských spojnic očekávat nezbytná omezení. Letos mnohem větší než kdykoliv v minulosti. „Pravidlem je opravovat cesty pokud možno za běžného provozu, s minimálním omezením turistů. Letos i v následujících letech ale budeme opravovat některé chodníky, kde není souběh stavebních prací a průchodu turistů možný. Proto budeme muset přistoupit k dočasnému uzavření některých cest,“ upozorňuje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Podle ochranářů bude možné část uzavírek pohodlně obejít náhradní trasou. Jiné uzávěry ale budou pro turisty zásadní. Důležité proto bude sledovat aktuální situaci o omezeních na cestách na internetových stránkách. Nejvíce se jich dotknou opravy chodníků přes Úpské rašeliniště, kde se bude kompletně měnit dřevěný poval.

Někde cesty zavřou

„Cesta bude dočasně úplně uzavřena. Tento úsek lze obejít po Jantarové cestě a po polském území. Podobná situace nastane na naučné stezce Černohorské rašeliniště, kde se také bude měnit poval,“ upřesnil Drahný.

Komplikace ochranáři očekávají na turistickém chodníku z Růžohorek na Sněžku. „Oprava cesty po tzv. schodech bude v některých úsecích trvat několik let a během stavby nebude možné cestu použít ani obejít. Obdobná situace bude i na chodníku od boudy U Bílého Labe k Luční boudě. Uzávěry cest v takto frekventovaných místech se budeme snažit omezovat na minimum,“ slibuje Drahný.

Cesty budou mnohde opravovány klasickou metodou štětování, což výrazně prodlužuje jejich životnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám