Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vydejte se do zahrad či muzeí, ochutnejte vína

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O druhém červnovém víkendu se po celé republice koná festival otevřených zahrad. Při něm se podíváte třeba do běžně nepřístupných parků. Souběžně se koná také Muzejní noc. Velká část akcí se také ponese ve znamení vína, v Praze ochutnáte italská prosecca, v Třebíči zase růžová vína. Pokud máte spíše chuť na jídlo či pivo, navštivte olomoucký gulášový festival nebo Pivní slavnosti ve Znojmě.

Foto: Profimedia.cz

Navštivte festival Prosecca v Praze. Ilustrační foto

Článek
Praha

Otevřené zahrady

Po roce se opět otevírají pražské, mnohdy běžně nepřístupné zahrady. V řadě z nich se budou konat komentované prohlídky či koncerty. Navštivte například zámeckou zahradu Trojského zámku nebo zahradu břevnovského kláštera. Dozvíte se, jakou funkci měly tyto zelené oázy v minulosti a jakou funkci mají nyní. Podrobný program najdete zde.

Automobilové Legendy

V Praze se o víkendu uskuteční oblíbené mecheche všech příznivců silných motorů i veteránů. Jubilejní pátý ročník slavnosti všech milovníků aut se letos přesouvá do areálu Výstaviště Holešovice a pro velký zájem byl oproti minulým letům o den prodloužen, začíná se tak již v pátek. Hlavním tématem je letos oslava 100 let československé republiky. Na návštěvníky bude čekat na tisíc exponátů, z toho sto historických vozů, které jen tak někde neuvidíte. Tři desítky značek představí své horké novinky a nouze nebude ani o české premiéry. V rámci doprovodného programu se uskuteční Freestyle Motocross Show a tematické přednášky, myslelo se samozřejmě i na děti. Více informací najdete zde.

Festival šumivého vína

V Sadech Svatopluka Čecha se o víkendu uskuteční již pátý ročník festivalu Milujeme Prosecco – akce pro všechny milovníky italského šumivého vína. Návštěvníci budou moci ochutnat více než 100 druhů, které budou osobně prezentovat italští vinaři. Chybět nebude ani něco dobrého k jídlu. Vstup na akci je zdarma. Více najdete zde.

Putování po vinicích

Kromě zahrad se o víkendu otevřou také pražské vinice. V rámci 2. ročníku projektu si budete moci prohlédnout veřejné i soukromé vinice, které se v českém hlavním městě nacházejí. Součástí bude i ochutnávka tamní produkce, komentované vycházky a další program. Navštívit budete moci třeba Grébovku, vinici sv. Kláry v Troji nebo vinice v okolí Vyšehradu. Další informace zde.

Pražská muzejní noc

Přelom sobotní a nedělní noci bude patřit tradiční Pražské muzejní noci. Akce, která se koná i ve zbytku republiky, otevře v hlavním městě spoustu muzeí, galerií a dalších institucí, které lákají na netradiční program. V nabídce jsou třeba přednášky, koncerty, filmové projekce, soutěže a mnoho dalšího. Zavítat můžete například do Botanické zahrady, budovy Českého rozhlasu, Karolina, Španělské synagogy a tak dále. Podrobný program zde.

Středočeský kraj

Čáslavské slavnosti

Na sobotu připadá další ročník Čáslavských slavností. Kromě velkého tržiště s širokým sortimentem řemeslných výrobků a tradičních pochutin, jsou tahákem také hudební vystoupení, ale rovněž divadlo. Akci doplní výstava mapující Čáslav v roce 1918 nebo prohlídky městského muzea či vyhlídkové věže. Více najdete zde.

Letecký den

Letecký den, který se v sobotu uskuteční v Rakovníku, představí stroje, které brázdily oblohu od roku 1918 do současnosti. Kromě letecké show je připraven doprovodný program v podobě vyhlídkových letů, simulátoru nebo výstavy historických aut či vojenské techniky. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Gastrofestival

Putovní Fresh Festival zavítá o víkendu do Českých Budějovic. Návštěvníci velkolepé gastronomické přehlídky se mohou těšit především na ochutnávky vybraných specialit světové i domácí kuchyně, ale také na nejrůznější kuchařské show, jimž bude vévodit Zdeněk Pohlreich. Kromě jídla budou moci návštěvníci zahnat i žízeň, a to buď pivem nebo degustací vína. Více zde.

Rýžování zlata

Staňte se na chvíli hledači zlata a vyrazte v sobotu do Štěkně. Na jezu řeky Otavy se uskuteční už druhý ročník rýžování zlata, kde si můžete vyzkoušet, jak náročné je hledat cenný kov v řece. Akce začne v 10:00 hodin, a pokud budete úspěšní, můžete vyhrát i hodnotné ceny. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Závod kolem rozhleden

V sobotu se v okolí Rokycan uskuteční poslední závod seriálu Rozhledny v pohybu. Součástí akce je nejen soutěž v běhu do schodů, ale i moderovaný hudební program nebo opékání buřtů. Dále se uskuteční také běh do vrchu o délce 1,33 kilometru a další. Cena startovného je 80 korun. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Vzbuďme Vary

V sobotu od desáté hodiny ranní se v altáncích lázeňských lesů Karlových Varů koná čtvrtý ročník multižánrového kulturního setkání Do lesů: Vzbuďme Vary 2018. Lesem budou návštěvníky provázet divadelní formace a historik Aleš Kváča. Pro děti je připravena lesní tvůrčí dílna. Nejen ony se můžou těšit na divadlo, hudbu a tanec s příběhem v netradičních přírodních kulisách. Více informací zde.

Ústecký kraj

Roudnický košt

Zámek v Roudnici nad Labem ožije v sobotu degustací vín. Prezentovat se budou producenti z litoměřické a mělnické oblasti, jejichž výrobky budete moci ochutnat. Připraven je doprovodný program, který bude zahrnovat například řemeslníky z Ústeckého kraj nebo hudebníky. Vítěz Roudnického koštu bude vyhlášen v odpoledních hodinách. Podrobnosti zde.

Liberecký kraj

Spanilá jízda

O víkendu se uskuteční obvyklá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana aneb Na kole okolo Liptákova. V sobotu proběhne oslava s hudebně dramatickým programem, a to v Areálu U Čápa. Hlavní program ovšem připadá na neděli, kdy odstartuje jízda nejen historických bicyklů, ale i automobilů. Chybět nebudou ani ukázky řemesel nebo soutěže. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Ochutnávka vín

V prostorách broumovského kláštera se v sobotu uskuteční ochutnávka nejlepších českých a moravských vín. Kromě degustace je pro návštěvníky připraven doprovodný hudební program, například cimbálová muzika, která dokreslí pohodovou atmosféru. Kromě toho se o vínech dozvíte také spoustu zajímavostí, třeba o pěstování révy nebo o následném zpracování hroznů. Více informací zde.

Pardubický kraj

Barbarské hry

Chcete si vyzkoušet něco netradičního? Pak navštivte skanzen v obci Nasavrky, kde se o víkendu uskuteční Barbarské hry. V nich můžete poměřit síly v pravěkých loveckých a bojových disciplínách, třeba v lukostřelbě, hodu do dálky hlavou Římana, střelbou z rotačního praku a dalších. Startovné je součástí vstupenky do areálu. Více informací zde.

Vysočina

Slavnosti růžového vína

Pokud jste příznivci vína, vyrazte v sobotu do Třebíče, kde se váš svět na chvíli zbarví do růžova. Na Slavnostech růžového vína se budete moci zúčastnit řízených degustací s jihomoravskými vinaři, ale jen o pití akce nebude. O gastronomické zážitky se postarají vyhlášené restaurace, bistra a kavárny z celé Vysočiny a čeká vás i hudební program. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Pivní slavnosti

Pokud více než vínu holdujete pivu, vypravte se v sobotu do Znojma na tamní slavnosti. Kromě nabídky z městského pivovaru budete moci ochutnat produkci i z okolních minipivovarů. Akci doprovodí hudební program, zahrají například kapely Visací zámek nebo Mandrage. Vstup na akci je zdarma. Více zde.

Olomoucký kraj

Ochutnávka guláše

V Olomouci se uskuteční první ročník gulášových slavností. Pokud jste fanoušky tohoto tradičního českého pokrmu, přijďte v sobotu ochutnat několik jeho verzí. Kromě jídla se můžete těšit na nabídku piva, ale také soutěže. Na své si ovšem přijdou i milovníci kávy, kteří koupí „Dobrokávy“ podpoří projekty organizace Dobré místo pro život. Podrobnosti naleznete zde.

Zlínský kraj

Barevný běh

Vyběhněte druhou červnovou sobotu ve všech barvách duhy. V Kroměříži se uskuteční Vybarvený běh, který rozhodně není určen pouze nadšeným sportovcům, ale všem, kteří si chtějí užít zábavný den s přáteli či rodinou. Start i cíl závodu bude na Velkém náměstí a trasa povede centrem města. Na závod se můžete registrovat ještě osobní na kroměřížské radnici. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Ostravská muzejní noc

V sobotu proběhne v Ostravě muzejní noc. V rámci ní se návštěvníkům představí na 40 soukromých i státních institucí, které budete moci navštívit ve večerních hodinách a nahlédnout do jejich zákulisí. Otevře se například Planetárium Ostrava, městská radnice, Důl Michal, budova Českého rozhlasu a mnoho dalších. Kompletní program najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám