Hlavní obsah

Turismus je zodpovědný za vznik téměř desetiny emisí. Hlavně kvůli létání

Novinky, mšv

Cestovní ruch má podíl kolem osmi procent na vytváření skleníkových plynů. Uvádí to studie zveřejněná ve vědeckém časopise Nature Climate Change. Za růstem emisí stojí hlavně letecká doprava, která je díky rostoucímu trendu cestování stále více využívaná, informoval Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britský server Telegraph v souvislosti se studií píše, že naše touha poznat svět ho ve skutečnosti zabíjí. Podle výzkumníků je klíčem ke snížení emisí zejména omezení létání. Letecký průmysl se podle autorů studie stane velmi problematickým, jelikož lidé na světě bohatnou a žádají si stále luxusnější a pohodlnější způsoby cestování.

„Naše analýza jako vůbec první na světě mapuje skutečný dopad turismu na životní prostředí — zahrnuje spotřebu jídla, ale i výrobu suvenýrů. Je to hotový cyklus,“ uvedla doktorka Arunima Maliková z australské univerzity v Sydney. „Tento výzkum vyplňuje klíčovou propast, kterou identifikovaly už Světová turistická organizace nebo Světová meteorologická organizace, a vypočítává stopu, kterou na planetě turismus zanechává,“ dodala.

Studie vypočítává uhlíkovou stopu nejen v rámci dopravy, ale i co se týče ubytování, jídla či nakupování — a to v celkem 189 zemích světa. Turistický sektor totiž roste rychleji než většina ostatních odvětví, nynějších osm procent z celkového podílu emisí se tak nejspíš ještě zvýší. Nedá se ovšem předpokládat, že lidé z ničeho nic přestanou cestovat, a to i vzhledem k nízkým cenám letenek. Létání totiž nikdy nebylo levnější.

Telegraph jako alternativu k letadlům uvádí vlakovou dopravu, alespoň po Evropě. Kromě úlevy životnímu prostředí pak mají benefity spočívat i ve větším prostoru na nohy, nulových poplatcích za zavazadla a v bezpečnosti. Ve vlacích totiž zemře v průměru mnohem méně lidí.

Pro malé země hlavní zdroj příjmu

Turismus má mít podle výzkumníků i velký vliv na změny klimatu. Spousta zemí se totiž snaží přitáhnout zahraniční návštěvníky a znásobit jejich počty za co nejkratší čas, což se mnohde daří. Jenže za nějaký čas může být vše jinak.

S rostoucími teplotami může přijít nejistota sněhu v místech, která na něm závisí - například lyžařské areály ve finském Laponsku. Stoupající hladina oceánu zase ohrožuje pobřežní infrastrukturu, nehledě na to, že teplejší oceán neprospívá korálům, což se nejvíce promítá na Velkém bariérovém útesu v Austrálii.

Světová turistická organizace nicméně připouští, že spousta národů by bez turismu přišla o hlavní zdroj příjmů. Týká se to zejména odlehlých ostrovních států, jako jsou Maledivy nebo Mauricius. Vzhledem k tamní nízké populaci je ale na území těchto států turismus zodpovědný za vznik až 80 procent emisí, píše Independent.

Reklama

Výběr článků

Načítám