Hlavní obsah

Další atrakcí Beskyd se letos stala Sluneční stezka

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beskydy získaly na startu turistické sezóny další atrakci. Je jí Sluneční stezka, která vede po úbočí Bílé hory na pomezí Štramberku a Kopřivnice.

Foto: Profimedia.cz

Beskydy - ilustrační foto

Článek

Na dvanácti zastaveních, podle počtu znamení zvěrokruhu, nabízí stezka pohled na astrologické symboly, pověsti a souvislosti. Její součástí jsou i souhvězdí jednotlivých znamení, u každého z nich je navíc ukryto slovo. Soubor všech dvanácti slov pak tvoří poselství zpěváka Johna Lennona.

„Sluneční stezka s tématy geologie, znamení zvěrokruhu a poznání hvězdné oblohy má úplně jiný charakter než běžné značené turistické trasy,“ upozornila ředitelka Destinačního managementu Beskydy – Valašsko Monika Konvičná.

Má filozofický rozměr

Filozofie i technické provedení stezky jsou výsledkem promyšlené koncepce, která vznikla už v 90. letech minulého století, ale dokončuje se až nyní. Stezka vede od štramberského arboreta ve starém vápencovém lomu, v tzv. Kamenárce, na vrchol Bílé hory se 43 metry vysokou rozhlednou.

Podle Konvičné si na cestě přijdou na své zvídaví turisté i lidé se zálibou v meditacích a hlubším přemýšlení o světě. „Zastavení nabízí i filozofický rozměr, který se prolíná s edukativními a interaktivními prvky. Součástí je i hmatový chodník z různých druhů kamenů, kde si zájemci mohou vyzout boty a projít se bosí,“ prozradila.

Součástí stezky je i Kamenný ovál s dvanácti dřevěnými křesly, každé má jedno znamení zvěrokruhu. Křesla jsou propojena podle povahy znamení – oheň, vzduch, voda a země. V každém z nich je uložen papírový zápisník s poetickou charakteristikou znamení, který má sloužit pro vzkazy návštěvníků.

Vyznačena je tu i tzv. dračí linie. Ta vychází z poznání, že celý svět je protkán sítí dračích linií, jež spojují místa s velmi silnou energií. Bílá hora leží na spojnici mezi jesenickým Pradědem a beskydským Radhoštěm.

Reklama

Výběr článků

Načítám