Hlavní obsah

Zdánlivě nekonečná stezka, která vede severoirskou divočinou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Irsko není jen proslulé Obrovo schodiště. Dalším okouzlujícím místem je scénická cesta Cuilcagh Legnabrocky Trail, která se táhne podél hranic s Irskem a vede okouzlujícím kopcovitým terénem. Z nejvyšších částí působí stezka vedená po dřevěných lávkách téměř nekonečně, díky tomu turistům nabízí fotogenické výhledy do okolí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severoirská stezka je z ptačí perspektivy nekonečnáVideo: Caters News, AP

 
Článek

Jakkoli je stezka na první pohled pitoreskní, není určena začínajícím turistům. Vede kolem hory Cuilcagh, terén je poměrně členitý a náročný. Obzvlášť při výstupu po dřevěných schodech směrem k hoře. Kvůli prakticky nulové vegetaci působí krajina pustě a opuštěně.

Na výlet se sem vypravil také maďarský turista Dezso Toth, který si z výletu pořídil video.

„Počasí se může v okolí hory měnit rychle a je po celý rok nevyzpytatelné, což může vést ke zhoršené viditelnosti,“ uvedl pro agenturu Caters News turista, který výlet s rodinou plánoval dva roky. Počasí mu nakonec přálo a viditelnost byla skvělá. Navzdory náročnému stoupání uvedl, že se v budoucnu na stezku určitě vrátí.

Populární díky sociálním sítím

Po dřevěných lávkách je stezka vedena kvůli tomu, že prochází skrz mokřad, který by mohl být jinak poškozen. Lávka byla oficiálně otevřena v roce 2015 a díky dechberoucím výhledům se rychle dostala do hledáčku mnoha cestovatelů, kteří ji objevují díky sociálním sítím. „Moje manželka to místo objevila na internetu před dvěma lety,“ potvrzuje Toth.

Samotná lokalita čítající horu Cuilcagh, ale i přilehlý jeskynní systém Marble Arch Caves, se ovšem už v roce 2001 stala jedním z prvních evropských geoparků zapsaných na seznam UNESCO.

„Byla to náročná cesta, obzvláště poslední část u schodiště. Zabrala nám zhruba šest hodin,“ dodává Toth k zhruba 7,4 kilometru dlouhé stezce.

„Ostatním bych doporučil, aby nepodceňovali vybavení pro pohyb v náročnějším kopcovitém terénu, jako je voděodolné oblečení nebo dobré boty. A taky se musí připravit, že mobilní signál je v oblasti vážně slabý,“ uzavřel turista. Návštěvníci by vzhledem k času strávenému na stezce neměli zapomenout ani na dostatek jídla a pití.

Reklama

Výběr článků

Načítám