Hlavní obsah

V Českém Švýcarsku se otevřela netypická rozhledna Růženka

V Českém Švýcarsku se v sobotu otevřela netypická vyhlídka. Stavba, na jejíž vznik přispěli místní ve veřejné sbírce, připomíná návrh Kaplického Národní knihovny. Tvar vyhlídky v obci Růžová na Děčínsku byl přitom navržen před publikováním „chobotnice” významného architekta.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Původně měla být rozhledna vyšší. Nakonec měří 6,2 metru.

Článek

Na kopci za obcí stály kdysi tři rozhledny, které postupně podlehly požáru. Nová stavba je betonová. „Tvar vyhlídky byl navržen dávno před Kaplického knihovnou a vzešel z nápadu mladých architektů z Liberce. Ti mezitím bohužel zestárli,” řekla už dříve starostka Helena Křížková. Beton byl navržen pro trvanlivost a neobvyklost. „On ten beton není až tak od věci – vzhledem k tomu, že území obce bylo součástí linie opevnění z druhé světové války. Bylo to celkem 12 bunkrů,” uvedla starostka.

O polovinu menší

Práce na stavbě začaly loni v létě. Předtím se musely vyjasnit vlastnické vztahy, vytvořit územní plán obce. „A samozřejmě v neposlední řadě příprava trvala tak dlouho, protože jsme několik let jednali se zástupci Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce,” dodala Křížková.

Původně měla mít rozhledna 12 metrů, po dohodě s ochranáři má pouze 6,2 metru. I tak z ní je výhled na České a Saské Švýcarsko. Turisté uvidí třeba Lilienstein, Groser Winterberg, Papstein, Pravčickou bránu, ale třeba i Milešovku v Českém středohoří, Sokolí vrch, Sněžník, Jedlovou a další kopce.

Náklady na stavbu byly zhruba 2,5 miliónu korun. Obce vyhlásila veřejnou sbírku, na jejíž konto dárci přispěli částkou 300 tisíc korun. Zpřístupnění vyhlídky je součástí zahájení turistické sezóny v Českém Švýcarsku. Vedle Růženky byl o víkendu zpřístupněn také vstup na skalní hrad Falkenštejn.

Reklama

Výběr článků

Načítám