Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte Den Země, vyzkoušejte si řemesla

Novinky, mšv

O víkendu se bude oslavovat Den Země. S ním se váže mnoho zajímavých i naučných aktivit. Na malé i velké čekají úkoly, mnohdy spjaté s přírodou. Koná se ale také Mezinárodní den památek, v jehož rámci jsou ve vybraných objektech připraveny speciální prohlídky nebo zvýhodněné vstupné. A na historických akcích si můžete vyzkoušet řemesla.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi oslavit Den Země. Ilustrační foto

Článek
Praha

Libeňská pouť

Dorazte v sobotu ke kostelu sv. Vojtěcha v Libni na tradiční pouť. Kromě komentovaných prohlídek kostela se můžete těšit především na jarmark s ručními výrobky, dobrotami, ale i ukázkami řemesel. A nebyla by to pouť, kdyby se děti nemohly projet třeba na kolotoči nebo vyzkoušet další atrakce. Podrobnosti zde.

Bylinkový den v muzeu

Třetí dubnovou sobotu provoní Národní zemědělské muzeum v Praze bylinky. V rámci programu si budete moci zakoupit třeba sazenice a semena méně známých bylin, ale těšit se můžete i na přednášky, bylinkovou gastronomii a děti na hravé a zábavné workshopy, ve kterých se jistě i něco přiučí. Více najdete zde.

Projížďka párou

Chystáte se v sobotu opustit hlavní město a vyrazit na výlet? Na zámku Nelahozeves se konají tradiční hrnčířské trhy a svézt se na ně můžete speciální parní lokomotivou. Vyjíždí z Braníku a staví také ve Vršovicích, na hlavním nádraží nebo v Holešovicích. Vystoupit můžete ale kdekoli po cestě a udělat si výlet po okolí. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Den Země

Vyrazte oslavit Den Země na vrch Klepec. Na své si přijdou návštěvníci všeho věku, ať už to budou vína pro dospělé nebo koláče, kterými jistě nepohrdnou ani děti. O kulturní program se postarají pěvecká a taneční vystoupení nebo také divadélko. Co dalšího můžete očekávat, najdete zde.

Festival historie

V Libušíně se v sobotu uskuteční velkolepá historická akce, při níž budou řinčet meče. Návštěvníci budou moci přihlížet třeba jezdeckým turnajům, vydat se na komentovanou prohlídku historického vojenského ležení, chybět ale nebude i dobové tržiště s živou hudbou. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Řemeslné trhy

Vyrazte v sobotu do bylinkové obce Mutišov, kde se uskuteční již páté řemeslné trhy. V rámci nich se můžete těšit na ukázky řemeslné výroby, stánkový prodej, ale pro děti jsou nachystány třeba i jízdy na koních a mnoho dalšího. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Na Divoký západ

Vydejte se v sobotu na první letošní výpravu na Divoký západ. V plzeňském West Parku nahlédnete do historie osidlování amerického západu a vaše děti budou mít možnost stát se na chvíli indiánem, nebo kovbojem, vyzkoušet si střílení z luku nebo házení tomahavkem. Během dne proběhne také několik komentovaných prohlídek muzea. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Do rezervace SOOS

Pro nejmenší děti a jejich rodiče se bude v sobotu konat výlet do rezervace SOOS. V rámci Dne Země si projdete muzeum dinosaurů a přírodovědné muzeum, následovat bude procházka po naučné stezce a pozorování zajímavých dravců. Na výlet je potřeba si rezervovat místo. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Zahájení sezóny v zoo

V sobotu se bude v děčínské zoo zahajovat nová návštěvnická sezóna. Čeká na vás odpoledne plné zábavy, ale dozvíte se také, jaké novinky plánuje zahrada na letošní rok. Nebudou ale chybět soutěže pro děti a mnoho dalšího. Podrobnosti naleznete zde.

Liberecký kraj

Vyhlídka z věže

Vydejte se o víkendu na zámek Lemberk. Budete mít totiž jedinečnou možnost vystoupat na tamní středověkou věž, z níž je vyhlídka do celého okolí. Věž není přístupná vždy, většinou se tak děje třeba o svátcích. Rodinné vstupné je 60 korun. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Život ve vodě

Při dubnové muzejní neděli v Hradci Králové se podíváte zblízka na pestrý život ve vodě. Dozvíte se o drobných živočiších, kteří vodu obývají, naučíte se je poznávat a některé si detailně prohlédnete pod mikroskopem. Jelikož předpověď vypadá příznivě, bude se část akce odehrávat v terénu. Více informací zde.

Pardubický kraj

Jak funguje puška

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě se v sobotu uskuteční další díl naučného pořadu Už vím proč, dědo! Tentokrát se v dílně pro všechny věkové kategorie dozvíte rozdíly mezi mušketami, puškami a samopalem. Zbraně vám představí dobově odění nadšenci, kteří vám umožní nahlédnout do historie střelných zbraní od bitvy na Bílé hoře po současnost. Více najdete zde.

Vysočina

Divočina ve městě

Den Země můžete v neděli oslavit také ve Velkém Meziříčí. Dozvíte se, že příroda nezná hranic a může bujet i ve městě. Přijďte onu městskou divočinu prozkoumat, čekají vás hry, jarní tvoření, opékání nad ohněm nebo semínkové bomby. Proběhne také výstava k 15 letům činnosti tamního ekocentra. Více zde.

Jihomoravský kraj

Jaro na mlýně

Ve vodním mlýně ve Slupi se v sobotu uskuteční akce, která návštěvníkům představí pěstování obilí a mlynářství. Dozvíte se, kdo všechno kromě mlynáře v mlýně pracoval a jaké byly jejich úkoly. Na děti čekají také zábavné úkoly s mlynářskou tematikou. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Mezinárodní den památek

V rámci Mezinárodního dne památek se na hradě Šternberk uskuteční o víkendu zajímavý program. Budou připraveny speciální komentování prohlídky s restaurátory a výklad bude zaměřen zejména na historický nábytek. Prohlídky ale budou rozšířené i o další informace. Po oba dva dny je také zlevněné vstupné. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Den Země v Brodě

Víkend patří oslavám Dnu Země. Vyrazte do Uherského Brodu, kde na vás bude čekat třeba naučná ekostezka s deseti stanovišti nebo pohádkový program. Dále se můžete těšit třeba na žonglérský koutek nebo vozítka segway. Dětští zájemci se mohou zúčastnit i tvořivé dílničky. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Jaro v arboretu

Přijďte si do sytosti užít jaro. Navštivte Arboretum Nový Dvůr, kde se jednak budou konat komentované prohlídky, ale malí i velcí si mohou také procvičit a otestovat své znalosti z botaniky a zoologie. Hravý a zábavný program poté doplní nabídka regionální produktů a potravin. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám