Hlavní obsah

Lipno už brázdí čluny i plachetnice. Výletní lodě vyjedou v týdnu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva o Velikonocích skončila na Lipně zimní sezóna, plynule přechází do letní a vodní hladina jihočeského moře nabízí celou škálu vodních sportů. Lipno už brázdí výletní loď Adalbert Stifter, čluny, veslice, plachetnice a chystají se i mladí jachtaři.

Foto: Ludvík Novotný

Veslování trénuje na Lipně olympijský medailista Václav Chalupa.

Článek

„Ještě v minulém týdnu led v zátokách úplně neroztál a stále tam byla ledová tříšť. Přesto nedočkavci vyráželi na hladinu v plavidlech v péřových bundách. Je to jasný důkaz, že zimní sezóna tady plynule přechází v tu letní, kterou už všichni vyhlížíme,“ uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu od Stožce po Rožmberk.

Veslařství učí na Lipně stříbrný medailista z barcelonské olympiády Václav Chalupa. Lipno si vybral jako svůj nový domov a od minulého roku zde trénuje dětský i dospělý veslařský klub. „Poprvé jsme byli na vodě v úterý. Od té doby chodím i několikrát denně. Teploty nad 20 stupňů, nefouká vítr, hladina je jako zrcadlo. Všem veslařům doporučuji,“ konstatoval Chalupa.

Přes léto je možné objednat si u něj výukovou hodinu formou zážitku. „Máme tu speciální lodě, které jsou neuvěřitelně stabilní, široké, můžu si dovolit tam posadit každého. Nikdy se mi nestalo, že by z lodě někdo vypadl,“ podotkl Chalupa. V místní půjčovně lodí jsou k dispozici plachetnice, motorové a elektročluny. Celkově je zde 21 lodí.

Už od soboty vyrážejí na vodu čluny. „Spouštíme na vodu první motorové čluny a následovat budou i malé kajutové plachetnice. Celá flotila bude připravena od 28. dubna,“ vysvětlil Vojen Smíšek, tiskový mluvčí společnosti Lipno servis.

Loňská sezóna byla rekordní

Od 14. dubna začnou vozit veřejnost dvě výletní lodě – Vltava a Adalbert Stifter. „Loni jsme svezli zhruba 50 000 lidí. Jednalo se o naši nejúspěšnější sezónu na Lipně. Zájem nás těší, proto přidáváme plavby navíc,“ uvedl Karel Andrle, zástupce firmy Rosenberger-Lipno-Line, která na Lipně vozí místní i turisty již dlouhá léta.

Loď Vltava v létě zajišťuje spojení mezi obcemi Horní Planá a Černá v Pošumaví. Adalbert Stifter zve k linkovým a okružním plavbám v jižní části vodní nádrže. Obě lodi na jaře poplují o víkendech, svátcích i v některých všedních dnech. V hlavní sezóně pak budou stále v jednom kole s novými plavbami a rozšířeným programem.

Dětští jachtaři se chystají na vodu až ve druhé polovině dubna. Podle instruktora lipenského jachtařského klubu Jana Myslíka je zatím pro děti příliš studená voda a případné překlopení lodi by mohlo ohrozit jejich život. Předpokládá, že se do klubu letos zapíše zhruba deset dětí. „Těžko předpovídat. Dnešní děti raději sedí u počítače, než aby šly sportovat, i když mají Lipno u domu a tento zajímavý sport mohou provozovat jen v několika destinacích u nás,“ doplnil Myslík.

Reklama

Výběr článků

Načítám