Hlavní obsah

Do Chorvatska jezdí stále více Čechů, roste i zájem o Bulharsko

Chorvatsko loni posílilo pozici nejoblíbenější zahraniční destinace Čechů. V roce 2017 tam vyrazilo na delší cestu 850 000 lidí, meziročně o tři procenta víc. Nejvíc stoupl zájem českých turistů o Bulharsko a Egypt, naopak do Francie vyjelo méně lidí. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chorvatsko žebříčku vévodí posledních 20 let, s výjimkou roku 2015, kdy ho přeskočilo Slovensko. Na druhé místo se loni posunula Itálie, kam zamířilo 636 000 českých turistů, což bylo ve srovnání s předchozím rokem o 15 procent víc. Třetí je Slovensko s počtem 615 000 delších cest.

Nejvíce v roce 2017 stoupl zájem Čechů o dovolenou v Bulharsku, kam vyrazilo 214 000 českých návštěvníků. V porovnání s rokem 2015 jde podle statistiků o nárůst o 124 procent.

V Egyptě strávilo dovolenou 245 000 lidí, v porovnání s rokem 2015 o 111 procent víc. U Francie, podobně jako u Turecka či Tuniska, statistici pro nízký počet cest čísla za rok 2017 neuvedli. „Rok 2017 byl ve znamení návratu Egypta, který byl vůbec nejrychleji rostoucí destinací. Letos vidíme stejný trend u Turecka, kde meziročně roste zájem ve stovkách procent. Turecko bude letos patřit spolu s Řeckem a se Španělskem mezi top tři nejvyhledávanější destinace,” uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Málo letadlem, hodně autem

Podle cestovních kanceláří se Turecko v letošních předprodejích letních zájezdů vrátilo mezi nejžádanější turistické destinace. Dál také roste zájem o Bulharsko a Egypt. Nejpopulárnější destinací u leteckých dovolených je nadále Řecko. Celkem zájem o first minute zájezdy vzrostl proti loňsku o více než polovinu.

Na prvních třech příčkách loňského žebříčku nejoblíbenějších destinací jsou země, kam lidé jezdí hlavně autem. Publikace ČSÚ Česko v mezinárodním srovnání uvádí, že Češi létají na dovolenou letadlem téměř nejméně z celé Evropské unie. Méně využívají leteckou dopravu pouze Rumuni. Letadlo preferuje jen 9,9 procenta Čechů, naopak autem cestuje 73,8 procenta, což je zase téměř nejvíce v EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám