Hlavní obsah

Z Austrálie do Británie za 17 hodin. Nová linka to zvládla bez mezipřistání

Novinky, tcs

V neděli krátce po páté hodině ranní londýnského času přistál na letišti Heathrow Boeing letecké společnosti Qantas. Cestující i posádka měli za sebou let z australského Perthu, který trval sedmnáct hodin a během kterého letadlo uletělo vzdálenost 14 496 kilometrů. Jedná se tak o druhý nejdelší komerční let bez mezipřistání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start letadla mířícího z Perthu do LondýnaVideo: Reuters

 
Článek

Od soboty mají Britské ostrovy a australský kontinent přímé spojení. Společnost Qantas od provozuje přímou linku na trase Londýn – Perth. Cestující na palubě letadla Boeing 787-9 Dreamliner se stali prvními, kdo bez mezipřistání absolvoval cestu mezi Austrálií a Evropou.

Z Perthu, hlavního města Západní Austrálie, odstartovalo letadlo v sedm hodin večer místního času (11:00 SEČ), mezi více než dvěma sty cestujícími byl na palubě rovněž Mark McGowan, premiér největšího australského spolkového státu Západní Austrálie.

Slavnost před startem

Let, který proběhl bez větších problémů, trval něco málo přes sedmnáct hodin. Cestující se do cílové destinace dostanou o tři hodiny rychleji než běžnými linkami s mezipřistáním na Blízkém východě.

Problémy dlouhé cesty vyvažují výhody Dreamlineru

„Jsme si vědomi toho, že to je dlouhý let, ale není o mnoho delší než naše linka ze Sydney do Dallasu,“ uvedl šéf australských aerolinek Alan Joyce. „Je to ten druh linky, pro kterou byl Dreamliner stvořen. Má v sobě vestavěné prvky, které zmírňují jet lag a celkově vylepšují zážitek z cesty,“ dodal.

Kapitánka letu Lisa Normanová

Letoun je oproti jiným modelům vybaven většími okny, v kabině lépe cirkuluje vzduch a disponuje systémy, které letadlu pomáhají lépe se vyrovnat s turbulencemi.

Nejdelší komerční linky
1Dauhá - AucklandQatar Airways14 535 km
2Londýn - PerthQantas14 497 km
3Dubaj - AucklandEmirates14 201 km
4Los Angeles - SingapurUnited Airlines14 114 km
5Houston - SydneyUnited Airlines13 805 km

Ceny letenek v ekonomické třídě se pohybují okolo 20 000 korun, Qantas však cílí zejména na movitější klientelu. Za sedadlo v business třídě zaplatíte okolo 140 000 korun.

Do Austrálie každoročně zamíří kolem 730 000 Britů, opačným směrem zamíří každým rokem 600 000 lidí. Vedení aerolinek zavedení této linky považuje za první vlaštovku. V následujících letech plánuje uvést do provozu přímé linky do Británie i z východního pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám