Hlavní obsah

Hrad Veveří na Brněnsku nabídne několik novinek

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Veveří na Brněnsku, který se tyčí od středověku nad řekou Svratkou, chystá pro návštěvníky několik novinek. Opravená a vytapetovaná je další místnost. A podle kastelánky Lenky Florkové se chystají i nové výstavy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hrad Veveří

Článek

"V prvním patře Paláce s břitovou věží, v rámci základního prohlídkového okruhu, je opravená další místnost. Na stěnách jsou instalovány textilní tapety a místnost je vybavena nábytkem zapůjčeným ze zámků Bučovice, Lysice a Rájec nad Svitavou," uvedla Florková.

Na stejné prohlídkové trase návštěvníci uvidí zrestaurovaný obraz Pohled na hrad Veveří zapůjčený z hradu Pernštejna. Návštěvníky také přivítá nová hlavní pokladna, vybavena novým nábytkem a novou podlahou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hradby hradu Veveří z jihozápadu

Od května do září bude v prvním patře Anglického traktu opět výstava určená především dětem. Zahrnuje sbírku zhruba šesti stovek autíček a historické kostýmy.

"Od června do srpna budou moci návštěvníci hradu Veveří na další výstavě odhalit tajemství hradního sklepení," dodala kastelánka.

Hrad Veveří patří podle odborníků k perlám středověké architektury. Památkáři jej opravují postupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám