Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte vepřové speciality, oslavte Den sv. Patrika

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze se bude slavit Den sv. Patrika. Tradiční irský svátek obarví českou metropoli nazeleno a chybět nebude ani řada doprovodných akcí, umocňujících lidové veselí. Pokud chcete ale víkend trávit hezky česky, vyrazte rovněž v Praze třeba na vepřové hody. Dobroty jsou ale připraveny i v pivovaru v Kostelci nad Černými lesy.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte vepřové maso v různých podobách na hodech v Praze. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den svatého Patrika

Tradiční irský svátek v zelených barvách zavítá v sobotu do Prahy. V rámci oslav Dne sv. Patrika se můžete vůbec poprvé těšit na průvod, který začne i skončí u Kampusu Hybernská. Hlavním centrem pak bude Rock Café se stand-up vystoupeními nebo irskou punkovou kapelou Blood or Whiskey. Oslavy se ale uskuteční i na dalších místem. Kde? To zjistíte zde.

Vepřové hody

Sezóna jarních food festivalů se pomalu rozjíždí. Za dobrým jídlem v sobotu vyrazte do areálu pivovaru Staropramen, kde se uskuteční vepřové hody. Kromě klasických zabijačkových specialit se můžete těšit i na dobroty z udíren v podobě klobás či uzené šunky nebo na speciality, jako jsou trhané vepřové nebo segedínský guláš. Nebude chybět ani sladké. Více se dozvíte zde.

Neděle v galerii

Vypravte se v neděli za kulturou do Veletržního paláce. Spolu s umělkyní a pedagožkou Lenkou Kerdovou si budete moci projít aktuální výstavy, které v galerii probíhají. zhlédnout můžete například velká pestrobarevná plátna Kathariny Grosse a další. Komentovaná prohlídka je k platné vstupence a místo není třeba rezervovat. Další informace zde.

Středočeský kraj

Oslavy v pivovaru

Pivovar v Kostelci nad Černými lesy slaví 17. výročí. U této příležitosti se bude v sobotu konat den otevřených dveří. Těšit se můžete na prohlídky pivovaru, živou hudbu, ale především nejrůznější masové dobroty, třeba na hovězí líčka, žebírka, tatarák nebo guláš. Více zde.

Filmový maraton

Jste fanoušky Pána prstenů? Pak se ze soboty na neděli vypravte do Středozemě prostřednictvím stříbrného plátna. V kině Vltava v Kralupech se uskuteční filmový maraton prodloužených verzí trilogie Pán prstenů v původním znění s titulky. Akce začíná o sobotním poledni. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Koncert na zámku

Hrad a zámek Jindřichův Hradec bude v neděli v podvečer dějištěm klavírního koncertu ruské pianistky Tatyany Konoplevy. Těšit se můžete na několik děl, mimo jiné od Mozarta, Bacha či Bartholdyho. Vstupenky jsou za 100 korun. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Plzeňská šlapka

Počasí začíná být konečně přívětivější k venkovnímu chození. V sobotu se můžete vypravit na 20. ročník pochodu Plzeňská šlapka, který se uskuteční v okolí Boleveckých rybníků. Na výběr je z několika různě dlouhých tras, nejkratší má 10 kilometrů a nejdelší 31. Trasy jsou vhodné i pro cykloturisty. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Jarní trhy

Jaro o víkendu zavítá také do Chodova u Karlových Varů, kde proběhnou tradiční Josefské trhy. Součástí slavnostního jarmarku budou mimo jiné výstava kraslic nebo nejrůznější hudební vystoupení. Budete se moct podívat, jak se pletou pomlázky nebo si sami ozdobit vajíčka. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Velikonoční jarmark

Přijďte přivítat jaro na litoměřický hrad. V sobotu se na něm uskuteční pátý Velikonoční jarmark, na němž naleznete nejen spoustu výrobků s jarní tematikou, ale také se seznámíte s různými řemesly. Nebude ovšem chybět ani nabídka vín z hradních sklípků a další doprovodný program. Více zde.

Liberecký kraj

Sklo z Desné

Ještě měsíc máte možnost navštívit v Muzeu Skla a bižuterie v Jablonci výstavu Sklo z Desné. Ta připomene 170 let tradice výroby lisovaného a broušeného skla z Desenska, v níž si budete moci prohlédnout zcela unikátní výrobky, na které už dnes jen tak nenarazíte. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Sjezd lyžníků

Malá Úpa bude v sobotu hostit další ročník neobvyklého lyžařského závodu. Sjedou se na něj totiž účastníci na historických lyžích a soutěžit se bude v několika kategoriích, mimo jiné ve skoku nebo o nejlepší kostým. Akci doprovodí stánky s jarmarečním zbožím, ale také venkovní gril. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Květiny na zámku

Než přijde skutečné jaro, můžete se na něj naladit květinovou výstavou na zámku Litomyšl. Ta se koná u příležitosti 450. narozenin památky. Květinová aranžmá v renesančních sálech mají navodit atmosféru doby, kdy sloužil zámek jako reprezentační prostory. Každý den se konají také komentované prohlídky. Více zde.

Vysočina

Do divadla

Vydejte se v neděli za kulturou na 5. představení v rámci Festivalu divadla 2-3-4 herců. V Národním domě v Třebíči se odehraje inscenace Třetí prst na levé ruce, hořkosladké drama o bezpodmínečné lásce a odpuštění. Hrají v něm Iva Pazderková s Martinou Randovou. Více se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Znojemský košt

Co by byl víkend na Moravě bez nějaké vinařské akce? Znojemský košt se uskuteční v sobotu a je nejdůležitější vinařskou prezentací této oblasti. Návštěvníci budou moci ochutnat vzorky malých i velkých producentů a porovnat je s víny rakouských sousedů z Weinviertelu. Na konci akce bude vyhlášen Král vín. Více naleznete zde.

Olomoucký kraj

Ochutnávka pálenek

Na ochutnávku něčeho krapet ostřejšího vyrazte v sobotu do Výšovic. Budete zde moci okoštovat slivovice, ovocné pálenky a domácí likéry. Vstupné je zdarma a přijít ochutnat mohou všichni. Kromě pití bude ale připraveno i jídlo, například dršťková polévka, koleno či domácí klobásy. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Dámský jarmark

Přijďte se naladit na Velikonoce na kunovický Panský Dvůr. V sobotu zde proběhne jarmark, na němž pořídíte nejrůznější dekorace, regionální potraviny, šperky a mnoho dalšího. Akce bude dámsky laděná, protože ženské návštěvnice se mohou těšit na módní přehlídku nebo líčení zdarma. Co dalšího na akci najdete, se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Festival ProTibet

V neděli zavítá do Nových Sedlic putovní festival ProTibet 2018. Návštěvníci se mohou těšit na promítání zajímavých snímků, návštěvou akcí navíc podporují konkrétní děti, které mohou díky pomoci chodit do školy. Podrobnosti o celém festivalu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám