Hlavní obsah

Francouzský disneyland je nejnavštěvovanějším parkem Evropy. Čeká ho rozšíření

Americká společnost Walt Disney investuje do rozšíření svého tematického parku disneyland v Paříži dvě miliardy eur (50,7 miliardy Kč). Oznámil to generální ředitel Robert Iger. Podnik loni převzal nad pařížským zábavním parkem plnou kontrolu. Nynější plán je největší expanzí parku od jeho otevření v roce 1992.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Šípkové Růženky je dominantou francouzského disneylandu.

Článek

Disneyland v Paříži je nejnavštěvovanějším tematickým parkem v Evropě. Od roku 1992 jeho turnikety prošlo přes 320 miliónů návštěvníků. Na celkových příjmech z turistiky ve Francii má podíl 6,2 procenta, má 16 000 zaměstnanců. Park se rozkládá na ploše 2230 hektarů.

Podle výroční zprávy z roku 2016 však byla zatím zastavěna jen polovina plochy. Firma nyní plánuje tři nové oblasti založené na superhrdinech z komiksů firmy Marvel, jako je Spider-Man a Hulk, a filmech od společnosti Disney Ledové království a Hvězdné války. Nové oblasti mají být zpřístupněny postupně od roku 2021. V parku přibudou také nové atrakce a možnosti zábavy.

Provozovatel parku, společnost Euro Disney, se potýkal s vážnými finančními problémy. Kvůli příliš optimistickému výhledu počtu návštěvníků se totiž nadměrně zadlužil. Walt Disney převzal kontrolu nad firmou loni v červnu a stáhl její akcie z burzy. V roce 2016 firma vykázala ztrátu 858 miliónů eur a počet návštěvníků klesl o deset procent na 13,4 miliónu.

Nová investice přichází v době, kdy se cestovní ruch ve Francii začíná zotavovat z propadu způsobeného teroristickými útoky v Paříži, Nice a dalších městech. Loňský rok byl z pohledu turistiky pro Paříž nejlepší za posledních nejméně deset let, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám