Hlavní obsah

V Benátkách se v dubnu otevře muzeum věnované Casanovovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První muzeum věnované výhradně italskému spisovateli, diplomatovi a milovníku žen Giacomu Casanovovi se v dubnu otevře v jeho rodných Benátkách. Budoucím návštěvníkům už nyní slibuje, že se pomocí nejnovější technologie stanou přímými účastníky jeho dobrodružství. Pokud se bude muzeu dařit, chce nadace Fondazione Giacomo Casanova, která za jeho vznikem kulturní instituce stojí, otevřít pobočku i v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Casanova bude mít své vlastní muzeum. Ilustrační foto

Článek

„Casanova byl velkým myslitelem, spisovatelem a filozofem, který do dějin neprávem vstoupil pouze jako velký milovník," řekl Carlo Luigi Parodi, zakladatel Casanovovy nadace.

Cílem celého projektu je podle něj vzdát slavnému Benátčanovi hold. V šesti pokojích gotického paláce Pesaro Papafava v centru Benátek by měli mít zájemci od 2. dubna možnost prohlédnout si obrazy a různé další předměty spojené s životem slavného světoběžníka. Nadace navíc slibuje, že se návštěvníci pomocí nejnovější technologie stanou v muzeu přímo „protagonisty Casanovova příběhu".

V prvním roce by chtělo muzeum přilákat 130 000 návštěvníků, ve druhém až 220 000 a ve třetím dokonce 300 000. Podle některých odhadů Benátky ročně navštíví až 30 miliónů turistů. Pokud bude mít muzeum úspěch, chtěla by nadace v budoucnu otevřít stálou pobočku v Praze.

Volba na české hlavní město přitom nepadla náhodou. Posledních třináct let svého života totiž slavný dobrodruh strávil v českých zemích. Azyl mu na svém zámku v Duchcově poskytl hrabě Josef Karel Valdštejn. Casanova tu působil jako zámecký knihovník a po smrti v roce 1798 byl v severočeském městě i pohřben.

Reklama

Výběr článků

Načítám