Hlavní obsah

Za mlhy vypadá slovinský kostel, jako by plul v oblacích

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě stále berete Slovinsko jako tranzitní zemi do Chorvatska? Příště se tam zkuste při cestě na pár dní zastavit, možná budete překvapeni, jaké krásy v této malé zemi naleznete. Třeba nedaleko od Lublaně leží poetická krajina zvaná Polhograjski Dolomiti, v níž se nachází kostel sv. Ondřeje. Ten se někdy „vznáší” v oblacích.

Foto: Profimedia.cz

Krajina kolem kostela se občas ponoří do mlhy. Pak působí velmi poeticky.

Článek

Je to klišé, ale příroda je opravdu neuvěřitelná čarodějka. Když totiž malý kostelík uprostřed zvlněné a lesnaté krajiny zakryje mlha, vypadá z dálky opravdu, jako by byl ponořen v oblacích. Skoro tak dostává další duchovní rozměr. Výhled je ale stejně působivý, i když je jasno, zapadá slunce a na nebi se mísí odstíny oranžové a červené.

Přírodní park Polhograjski Dolomiti je ale podobných výhledů plný. Nachází se tu nespočet malebných kostelíků bdících nad pitoreskními a osamělými vesničkami nebo usedlostmi.

Člověk se tu může ztratit na hodiny a jen vychutnávat krásu rozlehlých luk, které jsou plné chráněných bylin. Ačkoli je krajina tvořena spíše kopci, jedná se o předhůří Alp, a má proto poměrně horský charakter.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní park Polhograjski Dolomiti leží nedaleko od Lublaně.

Od Lublaně leží přírodní park zhruba půl hodiny jízdy, a pokud vaše cesta do Chorvatska vede právě přes slovinské hlavní město, není nic jednoduššího, než si udělat alespoň krátkou zastávku. Slovinsko by ale vydalo na mnohem delší pobyt a jeho krásy rozhodně nespočívají jen v profláknutém Bledském jezeru a národním parku Triglav.

Reklama

Výběr článků

Načítám