Hlavní obsah

Už došlo i na Indii. Země bude limitovat počet návštěvníků Tádž Mahalu

Novinky, mšv

Indický Tádž Mahal je jednoznačně nejznámější památkou Indie. Jeden ze sedmi novodobých divů světa je zároveň největším turistickým tahákem v zemi a ročně ho navštíví milióny lidí. A to podle expertů bílému mramorovému mauzoleu velmi škodí. V budoucnu bude proto do budovy zřejmě smět vkročit maximálně 40 tisíc Indů denně. Cizinci mají mít výjimku, píše server Yahoo.

Foto: Profimedia.cz

Do Tádž Mahalu bude moci maximálně 40 tisíc Indů denně.

Článek

S restrikcí to ovšem nebude tak horké, jak to na první pohled vypadá. Cizinci nebudou limitováni vůbec, jelikož platí za lístek tisíc rupií, tedy zhruba 330 korun. Oproti nim platí domácí turisté pouhých 40 rupií, což je asi 13 korun. Pokud se navíc budou chtít dostat do hrobky i přes limit, zkrátka si koupí dražší vstupenku. Indové tvoří totiž nejpočetnější skupinu návštěvníků Tádž Mahalu a jejich počet se podle serveru Yahoo neustále zvyšuje.

„Musíme zaručit bezpečnost památky, ale i samotných návštěvníků. Usměrnit dav je pro nás velká výzva,“ uvedl pro agenturu AFP nejmenovaný úředník vládní organizace Archeological Survey of India, jež se zabývá ochranou památek. Návštěvníci si mají připlácet také za vstup do hlavní krypty, kde se nacházejí hrobky císaře Šáhdžahána a jeho manželky, pro kterou nechal vládce Tádž Mahal vystavět.

O víkendech i 70 tisíc

Ti, kteří k památce zapsané na seznamu UNESCO zamířili už dříve, museli počítat s dlouhými frontami a také důkladnými bezpečnostními kontrolami. Nápad regulovat maximální počet návštěvníků přišel poté, co se pět lidí zranilo v potyčce, která ve frontě vypukla. „Tento krok vítáme, protože když jsme tu byli naposledy, všechno bylo velmi chaotické,“ uvedl pro AFP turista z indického státu Západní Bengálsko.

Změnu uvítá i místní policie. „Tádž Mahal je dědictví nevyčíslitelné hodnoty, a pokud bychom nedali návštěvníkům nějaké limity, nemuselo by pro další generace přetrvat,“ uvedl inspektor R.B. Pandey a zdůraznil, že velké davy zkrátka není možné dobře kontrolovat.

Tádž Mahal denně navštíví kolem 10 až 15 tisíc lidí, regulace se zavádí především kvůli víkendům, kdy počty stoupají až k 70 tisíc návštěvníků za den. Podle oficiálních čísel zavítalo v roce 2016 do hrobky skoro 6,5 miliónu lidí. Kromě samotných turistů ohrožuje památku také smog, kvůli kterému má mramor tendenci žloutnout, ale i hmyz, který na kameni zanechává zelené stopy po exkrementech. [celá zpráva]

Monumentální hrobka se nachází v indickém městě Ágra ve státě Uttarpradéš. Postavena byla v roce 1648.

Reklama

Výběr článků

Načítám