Hlavní obsah

V Číně začal největší ledový festival na světě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival ledových soch v čínském Charbinu je každoročně velkou událostí. Akce, jejíž tradice sahá do roku 1963, je v současnosti největší svého druhu na světě, a kromě Číňanů na ni míří také mnoho zahraničních turistů. Ve videu se můžete podívat na páteční slavnostní zahájení. Obdivovat gigantické skulptury i ohromné ledové paláce bude možné v průběhu ledna a února.

Záznam: Zahájení ledového festivalu v čínském CharbinuVideo: Reuters

 
Článek

Více než pouhým festivalem je akce v Charbinu zhmotněným fantaskním městem jako z pohádky. Obvykle je areál rozdělen na několik tematických zón, letos to budou například expozice nazvané Ledová kvetoucí zahrada nebo Fantastický svět.

Zahájení obvykle doprovází pompézní ceremonie s ohňostroji, divadelními vystoupeními a dalšími aktivitami, které se po celém ledovém komplexu konají. Kromě prohlídky mrazivé říše je ale po zbytek akce připraven i bohatý doprovodný program, který láká například na mezinárodní soutěž v sochání z ledu či sněhu nebo kulturní akce.

Inspirace celým světem

Příprava na takto megalomanský festival začíná samozřejmě s dostatečným předstihem. Z nedaleké řeky Sung-chua se vyřezávají ohromné ledové bloky, které se na stavbu paláců a soch využívají. Výsledné budovy jsou navíc barevně nasvětlené.

Tvůrci se nechávají inspirovat světovou architekturou i památkami. V minulosti zde proto návštěvníci mohli spatřit sfingu, tradiční orientální paláce nebo rusky vypadající chrámy.

Historie festivalu sahá až do roku 1963, ačkoli tehdy neměla akce ani zdaleka takovou podobu jako nyní. Původ má v lucernové show, která se každou zimu v Charbinu konala. Tradici ovšem na dlouhá léta utnula Kulturní revoluce. Pod jménem Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival je událost známá až od roku 2001, kdy byla spojena s lyžařským festivalem.

Reklama

Výběr článků

Načítám