Hlavní obsah

Hory zažívají předsilvestrovský boom

Právo, Vladislav Prouza

Sváteční boom zažívají před koncem roku pohoří na severovýchodě Čech. Hostů do Krkonoš, Jizerských a Orlických hor letos přijíždí o poznání více nežli v minulých letech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Parkoviště v hlavních horských střediscích na ose Bedřichov, Harrachov, Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Deštné se rychle plní. Dopravu musejí mnohde regulovat regulovčíci. Zájem o silvestrovský pobyt, v minulosti zcela neobvyklý, stihl Orlické hory, kde díky mírnějším cenám převládá česká klientela. Už měsíc před silvestrem byl problém sehnat pobyt v Deštném.

„Pominu-li zlomek ubytovatelů, kterým neposíláme hosty, mohu s jistotou říci, že Deštné je naprosto plné. Prakticky nelze sehnat jedinou postel. Krátkodobá paměť sice klame, ale podobný boom tady není obvyklý,“ tvrdí Eva Fabiánová z deštenského infocentra.

Zájem o Orlické hory, konkrétně o Deštné, přičítá dlouholetá pracovnice v turistickém ruchu i letos další lanovce spuštěné nedávno v deštenském skicentru. Čtyřsedačka doplní současnou lanovku Valachovka. Zbytek míst ještě nabízejí v Bedřichově.

Sníh nehraje roli

Podobná situace vládne v dalších jizerskohorských střediscích, kde možnosti pobytů lze přinejlepším spočítat na prstech obou rukou. „Během čtvrtka jsem vyvěsila na internet poslední nabídku volných míst. Jde o zbylá ubytovací místa možná ve třech čtyřech penziónech. Ubytovat lze tak deset osob,“ informovala Renata Van Vleet z bedřichovského infocentra.

Okolo pěti procent ze zhruba dvanáctitisícové ubytovací kapacity zbývá na silvestra obsadit ve Špindlerově Mlýně. „Jedná se o místa napříč cenovými kategoriemi, odřeknutá hosty, kteří nakonec nemohli přijet. Zájemci o silvestrovský pobyt nás neustále kontaktují. Nyní už pouze vyzobáváme z toho, co zbylo. Na druhé straně nepamatuji, že bychom jednotlivci nebo dvojici nedokázali i těsně před silvestrem vyhovět. Museli ale vzít zavděk tím, co zbylo,“ přiblížil Martin Jandura ze špindlerovského infocentra.

Zájem turistů nepolevil ani během čtvrteční oblevy doprovázené silnou chumelenicí a ani v důsledku mírného růstu cen tradičně nejdražších silvestrovských pobytů. „Zdražení odpovídá celorepublikovému trendu. Jde o plíživý, v celém balíčku služeb málo postřehnutelný růst cen. Napohled to vypadá, jako kdyby ceny zůstaly na loňské úrovni, což je pochopitelně hloupost. Nahoru jde skoro všechno, což se musí promítnout,“ charakterizoval taktiku horských ubytovatelů Jandura.

Návštěvnost spolu s počasím příliš neovlivní ani aktuální nabídka skiareálů. „Lyžařské podmínky nehrají roli. Lidé se jezdí na hory o silvestru hlavně bavit,“ poznamenal Jandura.

Stálá klientela

Plno mají hlavně rodinné penzióny, kam obvykle jezdí stálá silvestrovská klientela. Proniknout do této uzavřené komunity je pro klasického lufťáka takřka nemožné. „Našich šestnáct lůžek o silvestru vždy spolehlivě obsadíme. Hostům nevadí, že je zde léta nekompromisní zákaz ohňostrojů a petard. To letos stejně zakazuje zákon,“ popsal Zdeněk Janouch z boudy Aurora v Peci pod Sněžkou.

„Máme úplně plno. Jde o letitou silvestrovskou klientelu,“ doplnila Eva Lorencová z peckého penziónu Horský dům. Zisky horským ubytovatelům klesnou a severovýchodní hory se trochu uvolní nejdříve ve druhé polovině ledna.

Slušná obsazenost v prvních lednových dnech se týká především Krkonoš, kam tradičně směřuje ruská klientela. „Počítám, že slušná obsazenost bude i během letošních tzv. pravoslavných prázdnin,“ předjímá Jandura. Nápor lze opět čekat koncem ledna, kdy v sousedním Dolním Slezsku začínají polské prázdniny.

Aktuální hodnoty sněhu
střediskohoryvýška sněhuz toho nového sněhu
BíláBeskydy35 cm0 cm
Javorový vrchBeskydy0 cm0 cm
KohútkaBeskydy35 cm0 cm
PustevnyBeskydy13 cm0 cm
SoláňBeskydy20 cm40 cm
MonínecČeská Sibiř50 cm0 cm
KarasinČeskomoravská vrchovina0 cm0 cm
Nové Město na MoravěČeskomoravská vrchovina40 cm0 cm
Červenohorské sedloJeseníky50 cm0 cm
KarlovJeseníky50 cm0 cm
KarloviceJeseníky30 cm0 cm
Kouty nad DesnouJeseníky75 cm0 cm
MiroslavJeseníky0 cm0 cm
OstružnáJeseníky90 cm0 cm
PetříkovJeseníky0 cm0 cm
PradědJeseníky65 cm0 cm
PřívratJeseníky5 cm5 cm
RamzováJeseníky50 cm0 cm
StaroměstskoJeseníky40 cm0 cm
BedřichovJizerské hory35 cm0 cm
Černá ŘíčkaJizerské hory40 cm0 cm
DesnáJizerské hory0 cm0 cm
JeštědJizerské hory40 cm0 cm
Josefův DůlJizerské hory30 cm0 cm
SeverákJizerské hory50 cm0 cm
Špičák u TanvalduJizerské hory80 cm10 cm
BeneckoKrkonoše30 cm0 cm
Černá horaKrkonoše60 cm0 cm
Černý DůlKrkonoše40 cm0 cm
Dolní DvůrKrkonoše30 cm0 cm
HarrachovKrkonoše40 cm0 cm
HerlíkoviceKrkonoše45 cm0 cm
Jablonec nad JizerouKrkonoše25 cm0 cm
Malá ÚpaKrkonoše40 cm0 cm
Horní Mísečky - MedvědínKrkonoše50 cm5 cm
Mladé BukyKrkonoše50 cm0 cm
Pec pod SněžkouKrkonoše60 cm0 cm
Kořenov-RejdiceKrkonoše40 cm0 cm
Rokytnice nad JizerouKrkonoše40 cm0 cm
Svatý PetrKrkonoše50 cm0 cm
Velká ÚpaKrkonoše50 cm0 cm
VítkoviceKrkonoše40 cm0 cm
ŽacléřKrkonoše20 cm0 cm
BouřňákKrušné hory5 cm0 cm
Boží DarKrušné hory35 cm5 cm
BublavaKrušné hory35 cm0 cm
KlínovecKrušné hory80 cm0 cm
TelniceKrušné hory15 cm0 cm
ČenkoviceOrlické hory30 cm0 cm
DeštnéOrlické hory60 cm0 cm
ŘíčkyOrlické hory80 cm0 cm
Skiareál LipnoŠumava50 cm2 cm
Nové HutěŠumava35 cm0 cm
Špičák na ŠumavěŠumava90 cm10 cm
ZadovŠumava55 cm0 cm

Reklama

Výběr článků

Načítám