Hlavní obsah

Podívejte se na mrazivou krásu hory Praděd z ptačí perspektivy

Novinky, mšv

České hory se sice nemohou chlubit ostrými vrcholky jako Alpy, na kráse jim to však neubírá. Ve videu se můžete podívat, jak vypadá pátá nejvyšší česká hora Praděd zahalená ve sněhu, oblacích a slunečních paprscích. Navíc z pohledu, který se vám hned tak nenaskytne.

BEZ KOMENTÁŘE: Praděd dronemVideo: NorthMoravians

 
Článek

Praděd, na jehož vrcholu se tyčí televizní vysílač, je se svými 1491 metry nejvyšší horou Hrubého Jeseníku. Původně zde stávala kamenná 32 metrů vysoká rozhledna postavená v gotickém stylu. Její stavba byla dokončena až v roce 1912, osm let po zahájení, a to z důvodu náročnosti terénu, uvádí informační portál Jeseníků. Nacházela se zde restaurace i několik pokojů pro turisty a v nejvyšším patře samotný ochoz rozhledny.

Rozhledna ovšem po druhé světové válce chátrala, a nakonec se v roce 1959 zcela zřítila. O necelých deset let později byla zahájena výstavba nynější televizní věže, která měla svým vzhledem připomínat kosmickou loď.

Po dokončení musely kvůli estetickému rázu ustoupit okolní stavby — dřevěný vysílač a poštovní chata byly zbořeny. Od té doby stojí na Pradědu pouze vysílač, který rovněž slouží jako rozhledna, ale i jako hotel.

Na Pradědu panují jedny z nejextrémnějších podmínek v Česku, zimy zde bývají dlouhé, sněhová pokrývka se drží i pět měsíců v roce. Oproti tomu jsou léta velmi krátká a s nízkými teplotami. Ty se v ročním průměru drží mírně nad nulou. V lednu, což je obecně nejchladnější měsíc v roce, se má jednat o druhé nejstudenější místo u nás. Na mrazivé kráse, kterou zde lyžaři mohou v zimě spatřit, však něco je.

Reklama

Výběr článků

Načítám