Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Zažijte živý betlém, nazdobte si perníčky

Novinky, kčt

Neseďte třetí adventní víkend doma a navštivte třeba Spálené Poříčí nedaleko Plzně nebo Rožnov pod Radhoštěm, kde na vás čeká živý betlém. Nazdobit si s dětmi perníčky můžete v ostravské zoo nebo na výstavě Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Ozdobit perníčky můžete s dětmi v ostravské zoo. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vánoční les

Na nádvoří Chvalského zámku se v sobotu v rámci výstavy Jiřího Brdečky otevře Vánoční les, kde si děti mohou pohrát a plnit různé úkoly. Mohou se třeba zúčastnit sčítání lidu, stát se na chvíli pastýřem oveček, lovit ryby, poznat stopy zvířátek nebo se naučit básničku o sněhulákovi. Více informací zde.

Do muzea za 50 korun

Chodí vaši potomci rádi do Národního technického muzea? V neděli se do něj dostanete za padesát korun a kromě stálých expozic si můžete prohlédnout i aktuální výstavy. Muzeum se touto akcí připojuje k dalším, které po celé republice připomenou šesté výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Další informace zde.

Středočeský kraj

Vánoční Pejsek s Kočičkou

Navštivte s dětmi v neděli odpoledne kladenské Divadélko U Zvonu! Na programu tentokrát bude představení Jak Pejsek s Kočičkou slavili Vánoce. Uvidíte, jak tato slavná dvojice z pera Josefa Čapka uklízela, pekla cukroví a zdobila stromeček. Pohádka je vhodná pro nejmenší a je plná barev a písniček. Více informací najdete zde.

Otevření Musea trati

Na počest 120. výročí zahájení provozu na železniční trati Praha – Rudná – Beroun se v sobotu dopoledne na loděnickém nádraží slavnostně otevře nové Museum trati a Ostře sledovaných vlaků. Slavný snímek zde totiž v roce 1966 natáčel režisér Jiří Menzel. Těšit se můžete na hudební vystoupení i projev pamětníků natáčení filmu. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Závod v orientačním běhu

Užijte si sobotu sportovně! Dětská liga Táborska v tento den pořádá předvánoční závod v orientačním běhu, který odpoledne odstartuje z hřiště Na Močítkách v Chýnově nedaleko Tábora. Připraveny budou tři tratě, které jsou určeny pro závodníky mladší 15 let, běhu se ale můžou zúčastnit i dospělí. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Živý betlém

Příběh o narození Ježíška můžete zhlédnout ve Spáleném Poříčí nedaleko Plzně. Představení živého Betléma zde odehrají děti z toho města, Netunic a okolí v neděli odpoledne. Přijďte se s nejmenšími naladit do vánoční atmosféry! Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Vánoční trhy na statku

Na poklidnou idylu staročeských Vánoc zve statek Bernard v Královském Poříčí blízko Sokolova. Tradičně zde najdete Ježíškovu dílnu, kde si prvních sto dětí může vyrobit třeba svíčku nebo mýdlo. Rukodělné dárky pod stromeček zakoupíte na řemeslném jarmarku a vlastnoručně vyrobené betlémy si prohlédnete na zdejší výstavě. Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

Slet andělů

Zajeďte si do městečka Úštek, kde se v sobotu koná největší vánoční řemeslný jarmark v severních Čechách. Uvidíte slet tří andělů z věže zdejšího kostela, příchod tří pozemských andělů na chůdách s andělskou poštou nebo živý betlém se zvířátky. Děti mohou navštívit adventní dílny v kulturním domě. Další informace zde.

Liberecký kraj

Adventní dílny

Pro rodiče s dětmi jsou určeny rukodělné dílny, které se uskuteční v neděli odpoledne v Severočeském muzeu v Liberci. Můžete si zde sami vyrobit vánoční drobnosti, malovat na perníčky a připomenout si sváteční zvyky a tradice. Děti se mohou těšit na pohádku Divadla Rolnička s názvem O tom, co se možná stalo. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční zoo

Vánoční procházku po zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem vám od soboty zpestří světelné dekorace rozmístěné po více než stovce ozdobených stromů v areálu i mohutný vánoční baobab. Zoo nabízí až do Nového roku i prodlouženou otevírací dobu a zvýhodněné vstupné. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Andělský advent

V Litomyšli můžete třetí adventní neděli strávit na zámeckém návrší, kde se děti můžou vyřádit v hudební nebo výtvarné dílně, poslechnout si čtené pohádky od Andělky nebo zhlédnout divadelní představení O neposlušných kůzlátkách. Vpodvečer na pódiu vystoupí Petra Černocká. Další informace najdete zde.

Vysočina

Dopisy Ježíškovi

Turistické informační centrum v Třešti nedaleko Jihlavy až do pátku 22. prosince přijímá od dětí dopisy pro Ježíška. Přání otisknou speciálním „ježíškovským“ razítkem a nejmenší si dopisy pak samy vhodí do velké poštovní schránky, odkud poputují k Ježíškovi. Těšit se mohou i na sladkou odměnu. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Vánoce v Panelandu

V sobotu čeká děti v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně zábavné předvánoční odpoledne. Na aktuální výstavě Paneland si mohou ze zmenšených modelů sektorového nábytku sestavit interiér podle fantazie, nazdobit si panelákové perníčky, podívat se na dobové pohádky nebo si vyrobit papírové řetězy a další dekorace. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Vánoční strom pro zvířátka

Návštěvníci zoologické zahrady v Olomouci můžou v sobotu přijít nazdobit vánoční strom pro zvířata. Jablky, lojovými koulemi nebo šiškami, z nichž se dají vydloubat zrníčka, nakrmíte ptáky a veverky. Na několika místech obchůzkové trasy může strom obohatit každý kolemjdoucí. Další informace naleznete zde.

Zlínský kraj

Představení o narození Ježíška

Lidovou hru o narození Ježíše podle Evangelia svatého Matouše můžete zhlédnout v sobotu i v neděli odpoledne v komorním amfiteátru ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Účinkovat budou tanečníci, zpěváci a muzikanti z rožnovských souborů a členové jezdeckého klubu. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Zdobení stromečků

V areálu ostravské zoo můžete v sobotu dopoledne s dětmi přijít ozdobit stromeček, zazpívat si koledy u živého betlému a ochutnat nealkoholický punč. Děti se mohou těšit na nadílku, zdobení perníčků nebo výrobu svíček ze včelího vosku. Podrobnosti naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám