Hlavní obsah

Letiště na Svaté Heleně má zachránit tamní turistiku. Zatím to tak ale nevypadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov Svatá Helena, ztracený v jižním Atlantiku, zažívá revoluci: konečně je po staletích izolace přístupný leteckou cestou. Pro jeho turistiku to je velký přínos a pro ekonomiku nová naděje, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Letiště se otevřelo letos v říjnu.

Článek

Londýn dal po letech váhání zelenou výstavbě místního letiště. Ostrov je tak z jižní Afriky dostupný za šest hodin letu, zatímco po moři trvala cesta pět dní. Na tomto malém ostrově se 4500 obyvateli by podle britských úřadů mohlo ročně přistávat až 30 000 turistů. Sice tu nejsou pláže s bílým pískem, ale ostrov je rájem pro pěší turistiku a potápění.

Také se může pyšnit bohatou historií: po porážce u Waterloo zde ve vyhnanství žil francouzský císař Napoleon a v roce 1821 na ostrově i zemřel. Napoleon má na Svaté Heleně impozantní hrobku, i když je prázdná, protože Francouzi přepravili jeho ostatky do vlasti.

Foto: Profimedia.cz

Jamestown, hlavní město ostrova, má rozlohu pouze 3,6 kilometru čtverečních.

Obyvatelé ostrova, jejichž průměrná roční mzda dosahuje 7280 liber (212 000 Kč), tedy nyní investují do turistiky. Místní podnikatel Johnny Herne vozí turisty na lodi, z níž mohou pozorovat velryby a delfíny. Paul Hickling začal zase vyrábět likéry z kaktusových květů a kávy arabica bourbon, která má vynikající pověst.

Avšak v dubnu 2016, jen tři týdny před plánovaným termínem, bylo otevření letiště odloženo. Nepředvídatelné větry způsobují, že přistávání a starty letadel jsou velmi nebezpečné. S odkladem letů turisté odříkali rezervace. Johnny Herne se kvůli tomu zadlužil. „Zruinovalo mi to život,” říká.

Cesta je drahá, návštěvníků málo

Po roce a půl zpoždění přistál na Svaté Heleně letos 14. října první komerční let. Obyvatelé si oddechli. Letiště je od té doby otevřené, ale zdá se, že turisté stále otálejí. Kapacita letadel je z bezpečnostních důvodů omezená a z Johannesburgu sem létá jen jeden spoj týdně.

Také cena letenky je vysoká: v přepočtu asi 18 800 Kč. „Když je tak drahá, dají turisté přednost Thajsku,” říká zástupce jedné cestovní kanceláře v Jamestownu. „Bude to trvat delší dobu, než se nám investice vrátí. S letištěm vystoupila Svatá Helena z izolace,” říká Paul Hickling. Odhad 30 000 turistů je nicméně nerealistický, přiznává ředitelka úřadu pro turistiku Helena Bennettová. Počítá spíše se 3000 až 5000 turisty ročně.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov je zámořským územím Spojeného království.

Při stavbě letiště byly také objeveny kosterní pozůstatky 325 afrických otroků, kteří byli osvobozeni a proti své vůli dopraveni na Svatou Helenu. Ostatky jsou uloženy dočasně v prostoru zdejší věznice. Tento ostrov totiž sloužil Angličanům jako předsunutá základna pro zachycování černošských lodí plujících do Ameriky.

Otroci v neoznačených hrobech

V letech 1840 až 1865 bylo na 25 000 otroků osvobozeno a odvezeno na Svatou Helenu. Zde byli ponecháni osudu a podlehli úplavici a neštovicím. Asi 800 jich je pohřbeno v Rupertově údolí. „Rupertovo údolí je přeplněno mrtvolami z této doby. Na našich mapách jsou jen dva hřbitovy. Nevíme o všech,” říká ředitelka letiště Janet Lawrencová. Tisíce bývalých otroků jsou však pohřbeny v neoznačených hrobech.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov není ideální na koupání, ale láká na pěší turistiku.

V polovině října úřady Svaté Heleny pověřily skupinu místních expertů, aby do půl roku nalezli místo konečného odpočinku pro ostatky otroků, pravděpodobně v Rupertově údolí. „S letištěm jsme začali myslet na budoucnost. A najednou jsme objevili naši minulost,” říká Alonzo Henry, který se zajímá o dějiny ostrova. Sám je totiž patrně potomek otroka.

Reklama

Výběr článků

Načítám