Hlavní obsah

Tipy na víkend: Prozkoumejte pražské podzemí, nasajte adventní atmosféru

Novinky, kčt

Po celý víkend budou v české metropoli zpřístupněny podzemní objekty v rámci akce Na den pod zem. Zvěřinové speciality můžete zkusit na Vysočině v pivovaru v Dalešicích, zabijačkové dobroty na vás čekají v Kostelci u Křížků jižně od Prahy. Do atmosféry blížících se Vánoc vás naladí trhy v Chebu nebo rozsvěcení stromu v Liberci.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte o víkendu na zahájení vánočních trhů. Ilustrační foto

Článek
Praha

Cestovatelský festival

Přednášky a besedy cestovatelů, mimo jiné Ladislava Zibury nebo Karla Wolfa, si můžete v sobotu i neděli poslechnout ve vysočanském Clarion Congress Hotel Prague. Čeká na vás i řada stánků s ochutnávkami exotických pokrmů a nápojů či možnost vyzkoušet tetování hennou nebo malování na obličej. Podrobnosti najdete zde.

Pražské podzemí

Podzemní objekty v hlavním městě, mezi něž patří atomové kryty, katakomby, tunely či historická sklepení, zpřístupní po celý víkend druhý ročník akce Na den pod zem. Letos máte možnost si prohlédnout třeba kryt v hotelu Jalta, podzemí Divoké Šárky nebo chodby pod Národním divadlem. Více informací zde.

Degustace vín

Ochutnejte nejlepší vína českých a moravských vinařů! V Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech na vás v sobotu večer čeká pultová degustace 300 vybraných vín soutěže Král vín České republiky. Vstupenka zahrnuje i porci ragú, pramenitou vodu a také lístek do tomboly. Další informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Běžecký závod

Tradičního terénního běhu se zájemci mohou zúčastnit v sobotu odpoledne. Trasa startuje v Berouně a pokračuje po cyklostezce podél Berounky až do osady v Kozle. Vybrat si můžete buď ze zkrácené 11kilometrové, vhodné pro seniory, nebo z téměř 18kilometrové trati. Podrobnosti naleznete zde.

Zabijačkové hody

V Kostelci u Křížků nedaleko Jílového u Prahy vás v sobotu po celý den čeká tradiční zabijačka. Přijďte se před blížícím se půstem posilnit dobrotami, třeba jitrnicemi, jelity nebo škvarky se sádlem. O hudbu se na akci postará harmonikář Miloš Wichterle se svými přáteli.

Jihočeský kraj

Tradiční pečení chleba

Vyrazte v sobotu ráno do vesnice Lenora na Šumavě! Těšit se můžete na veřejné pečení chleba, už předposlední v tomto roce. Kromě zmíněného chleba ale ochutnáte také koláče, houstičky nebo lenorské placky. Pečivo se neprodává, ale rozdává. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Koncert ruské klasiky

Poločas rozpadu v ruské hudbě – tak zní název koncertu, který se uskuteční v plzeňském Divadle Dialog v sobotu večer. Zazní hudba největších ruských skladatelů Šostakoviče, Pärta a Schnittkeho, která trpí rozpolceností. Na jedné straně se opěvoval Sovětský svaz, na straně druhé jde o velmi originální a osobitá díla. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Vánoční trhy

Naladit se na blížící se vánoční svátky můžete na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. V sobotu vpodvečer zde startují trhy, které doprovodí rozsvícení vánočního stromku, vystoupení zpěvačky Petry Janů a následná diskotéka pro děti s andělem na ledě. Podrobnosti naleznete zde.

Ústecký kraj

Vinaři na zámku

Zámecká kavárna Café Páv v Ploskovicích na tuto neděli chystá setkání vinařů z Čech, Moravy a zahraničí. Přijďte ochutnat víno, které doplní připravované menu – na něj organizátoři zájemcům doporučují rezervaci. Kromě toho můžete zajít na poslední prohlídky zámku v tomto roce. Další informace zde.

Liberecký kraj

Rozsvícení vánočního stromu

Pokud se už nemůžete dočkat Vánoc, zajděte si v neděli odpoledne do centra Liberce na náměstí Dr. E. Beneše. Koná se zde slavnostní rozsvícení vánočního stromu, kromě toho na pódiu zahraje podnikový dechový orchestr mladoboleslavské Škody Auto, pěvecký sbor Ještěd a také žáci ZUŠ Liberec. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční prohlídky

Vánočně vyzdobené interiéry uvidíte od soboty na zámku Hrádek u Nechanic. Zdejší průvodci vás seznámí s historií Vánoc, jejich zvyky a tradicemi – dozvíte se, např. jaké se v minulosti používaly dekorace nebo co se podávalo ke štědrovečerní večeři. V zámecké kuchyni navíc návštěvníci ochutnají anglický punč. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Výstava minerálů

Pokochejte se rubíny, safíry, křišťály i diamanty. V pardubickém Domě kultury Dukla máte v sobotu možnost prohlédnout si a případně i zakoupit nejrůznější minerály, šperky či fosilie. Na akci budou vystavovat i prodejci ze zahraniční. Další informace naleznete zde.

Vysočina

Zvěřinové hody

Další tematický víkend v restauraci připravuje pivovar v Dalešicích, v jehož areálu se natáčely slavné Menzelovy Postřižiny. Tentokrát se můžete těšit na speciality ze zvěřinového masa, třeba na podzimní polévky, paštiky, škvarky a další jídla. Podrobnosti naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Košt mladých vín

Ve sklepní uličce v obci Chvalovice nedaleko Znojma můžete sobotní odpoledne strávit koštováním mladých vín. Vstupné na akci zahrnuje mapku a skleničku. Pro návštěvníky bude zajištěna přeprava z autobusového nádraží ve Znojmě i v opačném směru z Chvalovic. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Večer hanácké muziky

Děvčata z cimbálového uskupení pojmenovaném Krušpánek pořádají u příležitosti křtu nového alba Šlo děvče cestó vystoupení, které se koná v sobotu vpodvečer v orlovně ve Velké Bystřici blízko Olomouce. Můžete si užít večer plný hanáckých písniček, zatančit, posedět a popít. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Literární pouť

Letošní ročník Literární poutě ve Velehradě se zaměří na Jana Zahradníčka, významného představitele katolické poezie 20. století. V sobotu odpoledne se můžete zúčastnit komentované prohlídky Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje, mše, seminářů týkajících se života a díla tohoto básníka či večerní degustace vín. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Přehlídka středoevropského designu

Přijďte se podívat a třeba si i zakoupit designové produkty českých, slovenských, polských i maďarských autorů. Od pátku do neděle se v dole Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic uskuteční Meat Design Ostrava. Doprovodný program nabízí workshopy, besedy, soutěže i večírky. Hlídání ratolestí zajištěno. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám