Hlavní obsah

V tyrolském Ötztalu uvidíte i největší opeřené vládce oblohy

Novinky, Roman Zvarič

Orly, supy nebo jestřáby si dva sokolníci „posílají“ mezi sebou přes open-air podium skoro jako frisbee. Ptáci vám přitom sviští těsně nad hlavou, takže si je prohlédnete opravdu zblízka. Stačí navštívit Park dravců v tyrolském údolí Ötztal.

Foto: Roman Zvarič

Park dravců není nic pro ty, kterým nahání hrůzu film Ptáci.

Článek

Park dravců leží u vesničky Umhausen přímo pod úpatím největšího tyrolského vodopádu Stuibenfall. Bezbariérový areál s rozlohou přes 5000 metrů čtverečních je domovem tří desítek dravců patnácti druhů. Majestátní opeřence můžete obdivovat dvakrát denně vždy v 11:30 hodin a ve 14:30 hodin.

Show se odehrává v zapuštěné open-air aréně, která je obklopená sedačkami pro necelých 300 diváků. Na začátku nás varují, abychom si všechny volně položené věci, čepice, telefony a podobně dobře schovali do kapes či baťohů. Dravci se prý občas chovají jako straky, a když se jim něco zalíbí, vezmou si to.

Foto: Roman Zvarič

Představení trvá asi 45 minut.

Většina ptáků je dokonale vycvičená a poslouchá na slovo, skoro jako pejskové. Hlavní cvičitelka chodí střídavě po aréně a v prostoru nad sedačkami, její kolega přináší a zase odnáší jednotlivé dravce. V průběhu každého vystoupení se sokolníci pohybují tak, aby stáli naproti sobě a ptáci pak přelétávají mezi nimi. Za odměnu vždy dostávají něco na zub. Pamlsek, respektive kus masa, si ale musejí chytit v letu.

Občas některý opeřenec přistane na sedačce mezi námi a opravdu si zvědavě prohlíží — naštěstí na základě varování bezpečně zapnuté — tašky a baťohy. Když je na řadě sokol, cvičitelka divoce mává kusem masa přivázaným na asi dva metry dlouhém provaze a dravec na něj útočí.

Zaujme i tematický park či vodopád

Celé představení trvá asi 45 minut a trochu připomíná letecké manévry. Nejsympatičtější nám je orel jménem Max, který má na hlavě stylovou helmu. Nakonec si můžeme vypůjčit sokolnickou rukavici a nechat se s dravcem vyfotit. Součástí areálu je také naučná stezka o historii sokolnictví a pečují zde o zraněné ptáky.

Foto: Roman Zvarič

Orel bělohlavý je symbolem Ameriky, prohlédnout si ho můžete i v Rakousku.

Pokud vás jímala hrůza při hororu Alfreda Hitchococka Ptáci, potom Park dravců nebude nic pro vás. Místo něj ale můžete navštívit sousední Ötzi-Dorf. Je to tematický park a současně outdoorové muzeum inspirované dokonale uchovanou mumií lovce z doby měděné, který zemřel zhruba před 5300 lety a byl nalezen nedaleko odsud.

Foto: Roman Zvarič

Za odměnu dostávají dravci vždy něco na zub.

Anebo se zajděte podívat na vodopád Umhausen. Je 159 m vysoký, za minutu z něj vytryskne 2000 litrů vody a každou středu bývá až do půlnoci nasvícený.

Reklama

Výběr článků

Načítám