Hlavní obsah

Španělská továrna na čokoládu Simón Coll je jako domov Willyho Wonky

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydali jsme se na exkurzi do výrobny jedné z nejznámějších španělských značek čokolády. Továrna Simón Coll sídlí v městečku Sant Sadurní d’Anoia nedaleko Barcelony a produkuje pochoutky, které by zaručeně ocenil i Willy Wonka.

Foto: Roman Zvarič

Čokoláda Simón Coll patří k nejznámějším ve Španělsku.

Článek

Rodinná firma, kterou v současnosti řídí už šestá generace Collových, byla založena v roce 1840, kdy zde uvařili první lektvar z kakaových bobů. Měl obrovský úspěch, a tak Collovi začali zkoušet boby ze všech možných koutků světa.

Po mnoha pokusech se rozhodli, že je budou dovážet z Ghany, kde mají velmi silnou chuť, a k tomu přidají kousky s výrazným aroma z Venezuely a Ekvádoru. Těmto základním surovinám zůstali věrní dodnes, během let však postupně zdokonalovali výrobní proces a k běžným tabulkám čokolády přidali stovky dalších specialit.

Dojde i na ochutnávky

Hned při vstupu do návštěvnického centra Espai Xocolata nás doslova „udeří do nosu“ výrazná vůně čokolády. Pochází z kakaových bobů, jichž zde denně upraží dvě tuny.

Foto: Roman zvarič

Návštěvníci mohou ochutnat různé kakaové boby, ale i kakaové máslo.

Na úvod prohlídky sledujeme multimediální show, která se promítá na obří plátno na třech stěnách. Ukazuje historii továrny i výroby čokolády. V jedné z místností si prohlédneme stroje, které zde používali v 19. století. Následuje workshop, kde ochutnáváme různé druhy kakaových bobů, kakaové máslo a pro porovnání stejné příchutě čokolády s různým obsahem kakaa — od 10 procent až po 90.

Pak se jdeme podívat na výrobní linku v provozu. Některé její části vypadají, jako kdyby pocházely z NASA. Nejvíc nás zaujme centrifuga. Na ní se vyrábějí duté modely jako třeba vajíčka, velikonoční zajíčci apod. Do formiček v těchto tvarech se nalije tekutá čokoláda o teplotě 29 stupňů Celsia a pak se rychle otáčejí — kolem své osy a ještě okolo celé centrifugy. Tekutina se přitom vlivem odstředivé síly usadí na stěnách a postupně ztuhne, protože v místnosti je pouze 16 stupňů Celsia.

Foto: Roman zvarič

Za některé nástroje by se jistě nestyděl ani pohádkový výrobce čokolády Willy Wonka.

Nakonec přichází nezbytný zlatý hřeb: vzorky. Velmi zajímavá je hořká čokoláda se solí, nezvyklý kontrast nás zpočátku překvapí, ale rychle zjišťujeme, že je to skvělá kombinace. Vynikající jsou také pralinky, které se lesknou, až oči přecházejí a především uvnitř mají místo „tuzemáku“ skvělé šumivé víno cava.

Nechybí různé tradiční příchutě jako oříšková i vyloženě exotické, například model s chilli a kousky jahod. Poslední zastávkou je prodejna, kde jsou k dostání desítky druhů čokolády jako suvenýr. U každého z nich jsou připravené malé vzorky na ochutnání, aby nikdo nemusel kupovat zajíce v pytli.

Foto: Roman zvarič

V obchodě nechybí ani silně hořká čokoláda s 99 procenty kakaa.

Foto: Roman zvarič

Každou čokoládu je před nákupem možné nejprve ochutnat.

Exkurze do čokoládovny se dá spojit s návštěvou některého z blízkých vinařství. Sant Sadurní d’Anoia je totiž považováno za hlavní město zmíněné cavy a všude kolem se táhnou nekonečné vinice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám