Hlavní obsah

Tipy na víkend: Oslavte svatého Martina, pochutnejte si na sladkém

Novinky, kčt

Víkendu tentokrát vévodí sobotní svátek svatého Martina, jemuž je zasvěcena spousta akcí po celé republice. Víno a husí speciality ochutnáte třeba v Kutné Hoře, na hradu Radyně nebo ve Vizovicích. Vyrazit můžete i na festival dortů v hlavním městě nebo na výstavu minerálů v Olomouci.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte dezerty na Prague Cake Festivalu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival dortů

Milovníci dortů, zákusků, koláčů a dalších dezertů by si neměli nechat ujít třetí ročník Prague Cake Festivalu, který se koná v sobotu v hotelu Pyramida. V ceně vstupenky je pět degustačních porcí. Kromě toho se zájemci mohou zúčastnit workshopů týkajících se přípravy dortů a sladkostí, soutěží nebo tomboly. Podrobnosti zde.

Cestovatelský festival

V prostorách Filozofické fakulty si po celý víkend můžete poslechnout přednášky předních českých cestovatelů, třeba Petra Horkého, Jany Troupové nebo Petra Jana Juračky, zhlédnout tematické filmy nebo se zúčastnit nejrůznějších workshopů. Festival Obzory cílí jak na horolezce a dobrodruhy, tak i na méně zkušené cestovatele. Více informací najdete zde.

Svatomartinský přípitek

Přijďte ochutnat mladá vína českých vinařů do Botanické zahrady Troja! V sobotu symbolicky v 11 hodin se zde slavnostně otevírá Svatomartinské víno na Vinici sv. Kláry. K degustaci vám zahraje cimbálovka i jazzová skupina, ochutnat můžete také husí kaldoun, tradiční lokše nebo domácí koláče. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Svatomartinská husa

V Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře se v sobotu koná tradiční akce s názvem Svatomartinská husa. Návštěvníci mají možnost ochutnat svatomartinská vína a husí speciality. Odpoledne proběhnou dvě přednášky — týkat se budou historie svátečních vín — a vpodvečer koncert známé zpěvačky Evy Pilarové. Podrobnosti zde.

Festival duchovní hudby

Příznivci duchovní hudby si můžou po celý víkend poslechnout koncerty v chrámu sv. Bartoloměje v Rakovníku. V sobotu odpoledne vystoupí uznávaný varhaník Aleš Nosek, nedělní odpoledne bude patřit houslovému virtuosovi Alexanderu Shonertovi, který zahraje tradiční židovské melodie i křesťanské skladby. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Sváteční jízda vlakem

Nostalgický parní vlak vás v sobotu dopoledne z jindřichohradeckého nádraží odveze na svatomartinskou hostinu. Do cílové stanice Hůrky dorazí zhruba za dvě hodiny. Na cestující bude v prostředí lesů České Kanady čekat pečená husa, koláče, sýry a také svatomartinská vína z Moravy. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Svatý Martin na hradě

Vyrazte v sobotu na hrad Radyně nedaleko Starého Plzence. Na zdejším svatomartinském posvícení si můžete poslechnout středověkou hudbu a ochutnat vína. Odpoledne přijede sám svatý Martin se svou družinou a bude křtít sváteční víno. Pro nejmenší návštěvníky budou připraveny soutěže. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Slavnosti na statku

Svatý Martin na svém bílém koni v sobotu odpoledne dorazí i na statek Bernard v Královském Poříčí. Připraveny budou dobroty, řemeslné dílny, pro nejmenší hry, soutěže a také divadelní představení. Zájemci se můžou projít s lampiónovým průvodem, který začíná u zámečku. Podrobnosti naleznete zde.

Ústecký kraj

Koncert Daniela Hůlky

V mosteckém kostele Nanebevzetí Panny Marie, který je zapsán do Guinnessovy knihy rekordů coby nejtěžší předmět přepravený po kolejích, si v sobotu odpoledne můžete poslechnout koncert slavného muzikálového zpěváka Daniela Hůlky. Vystoupí zde společně se sopranistkou Pavlínou Senič. Další informace zde.

Liberecký kraj

Běžecký závod

Zúčastněte se otevřeného běhu na jedenáct kilometrů v Liberci. Konrádova jedenáctka startuje v sobotu ráno v areálu libereckého pivovaru Konrád a zasoutěžit si na ní mohou všechny věkové kategorie včetně dětí. Odpoledne se vyhlásí výsledky a po nich následuje tombola. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Martinské trhy

V prostorách královéhradeckého Adalbertina se v sobotu již podvanácté koná tradiční předvánoční jarmark lidových řemesel. Řemeslníci z celé republiky zde představí své výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel včetně vánočního zvykosloví a výroby ozdob z nejrůznějších materiálů, třeba ze skleněných korálků nebo kukuřičného šustí. Více informací zde.

Pardubický kraj

Svatomartinský průvod

Každoroční sváteční akce se koná v sobotu odpoledne v Javorce na okraji České Třebové. Návštěvníci se mohou zahřát čajem, ochutnat perníčky nebo se projít zářícím průvodem s lampióny potemnělými uličkami. Chystá se i ohňová show šermové skupiny Tartas. Další podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Slavnosti sv. Martina

Na Karlově náměstí v Třebíči se v sobotu uskuteční další z akcí zaměřených na svátek sv. Martina. Po celý den zde budete moci vybírat ze široké škály svatomartinských vín a k nim zakousnout masové speciality. Zahraje třeba swingové uskupení Happy Boys či rocková kapela Pozdní sběr. Večer se můžete těšit na ohňostroj. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Festival sportu, tance a zábavy

Zdolat lezeckou stěnu, zatančit si s Leošem Marešem nebo se vyfotit se známými youtubery můžete po celý víkend na festivalu Life! v areálu brněnského Výstaviště. Ten letos poprvé spojil různě zaměřené veletrhy, třeba na sport, tanec či zdravý životní styl. Představeny budou i technologické vychytávky, třeba virtuální realita nebo moderní počítače. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Výstava minerálů a šperků

Na podzimním Mineral-Expo na Střední škole polytechnické v Olomouci uvidíte minerály, fosilie, šperky a dekorace, které si zároveň budete moci zakoupit. Doprovodný program nabízí třeba poznávání kamenů, zdobení svícnů, misek a váz kamínky, navlékání korálků nebo malování na obličej. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Svatomartinský trh

Příjezd svatého Martina a žehnání svatomartinských vín si můžete užít ve Vizovicích. Tradiční akce se zde uskuteční v sobotu dopoledne, těšit se můžete samozřejmě na víno, ale také třeba na štramberské uši, ručně vyráběnou čokoládu nebo valašské frgály. O hudební doprovod se postarají Gajdoši z Kašavy a Young Moravia Jazzband.

Moravskoslezský kraj

Parním vlakem na slavnosti

Svezte se historickou soupravou za svatomartinským vínem a husou do Bohušova na Osoblažsku. Na nádraží v Třemešné, odkud parní vlak v sobotu dopoledne odjede, dorazí i sám svatý Martin na bílém koni. V cíli se dočkáte svátečního jídla a pití, třeba bohušovských koláčků nebo slivovice, ale i humorných scének, ukázek dravců nebo jízdy na koních. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám