Hlavní obsah

Ve Slovenském ráji nasadí semafor pro lidi

Právo, ivi, Bratislava

U vstupu do rokliny Suchá Belá ve Slovenském ráji instalovali začátkem srpna sčítač, který zaznamenává pohyb turistů v obou směrech. V příštím roce zde plánují nasadit semafor, který bude regulovat vstup do rokliny a zabrání tak kolizním situacím.

Foto: Paul Glendell/Alamy, Profimedia.cz

Suchá Belá ve Slovenském ráji

Článek

Zelená na semaforu bude znamenat bezproblémový přechod roklinou a žlutá nucenou přestávku. V hlavní turistické sezóně totiž vznikají u nástupného bodu na žebříky u vodopádů zácpy a kolizní situace, které vyvolávají u návštěvníků zbytečnou nervozitu.

„Sčítač zaznamenává návštěvníky ve směru do rokliny i v opačném směru. Údaje jsou okamžitě k dispozici,“ řekl deníku Nový čas ředitel národního parku Slovenský ráj Tomáš Dražil. U Misových vodopádů bude rovněž umístěn kamerový systém.

Na internetu lidé uvidí aktuální stav

„Signál se bude přenášet na velkou obrazovku u vstupu na túru na Podlesku a také na internet. Návštěvník bude na základě toho vědět, jaká je situace v roklině,“ dodal Dražil.

Suchá Belá je nejnavštěvovanější roklinou Slovenského ráje. Je z parkoviště také nejdostupnější. Na přechod žebříků se v hlavní turistické sezóně čeká někdy až dvě hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám