Hlavní obsah

Užijte si klidné lety. V budoucnu přibude turbulencí, varují vědci

Podle nejnovějších zpráv čeká v následujících dekádách cestující v letadlech větší množství turbulencí. Odborníci z anglické univerzity v Readingu varují, že si pasažéři kvůli klimatickým změnám budou muset zapnout bezpečnostní pásy až třikrát častěji, napsal britský deník The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci již dříve zaregistrovali, že tzv. turbulence v čistém vzduchu (CAT - Clear Air Turbulence) jsou čím dál častější. Nová studie z Univerzity v Readingu je však první, která obsahuje komplexní matematický model předpovídající dlouhodobé globální podmínky.

Výzkumy tvrdí, že roku 2050 bude počet zranění u cestujících způsobených z důvodu zvýšeného množství turbulencí až třikrát větší. Výskyt turbulencí se prý u zámořských letů zvýší o 180 procent. U letů napříč Evropou pak o 160 procent.

„Turbulence jsou na vzestupu. A to napříč celým světem, ve všech ročních obdobích a v různých nadmořských výškách. A kvůli klimatickým změnám se to bude jenom zhoršovat,“ vysvětlil profesor atmosférické vědy z Readingské univerzity Paul Williams.

Turbulence CAT jsou nepředpovídatelné

CAT jsou nejnepříjemnějším typem turbulencí, neboť jsou neviditelné a nedokáže je zachytit ani radar. Výzkumný tým proto nabádá k vytvoření kvalitnějších předpovídajících systémů, aby se minimalizovala možná rizika.

Zvýšený výskyt turbulencí je prý následkem globálního oteplování, které vytváří větrnou nestabilitu ve vysokých nadmořských výškách. „Studie názorně ukazuje, že klimatické změny neovlivňují pouze teplotu vzduchu, ale také cirkulaci atmosféry,“ uzavřel spoluautor studie doktor Manoj Joshi.

Reklama

Výběr článků

Načítám