Hlavní obsah

Eiffelova věž přivítala 300miliontého návštěvníka

Novinky, mšv

Neodmyslitelná dominanta Paříže, Eiffelova věž, ve čtvrtek 28. září slavila. Od svého otevření v roce 1889 totiž přivítala rekordních 300 miliónů návštěvníků. Pamětihodnost, které se někdy přezdívá Železná dáma, je podle agentury Reuters tou vůbec nejnavštěvovanější na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Eiffelovka přivítala 300miliontého návštěvníkaVideo: Reuters

 
Článek

Ročně navštíví pařížskou dominantu kolem sedmi miliónů lidí z celého světa, uvádí Reuters. Přes den láká na výhledy na centrum města, v noci její siluetu rozzáří přes 20 000 žárovek. Čtvrteční oslavy přinesly navíc také několik koncertů na různých podlažích věže, ale také světelnou a zvukovou show každou půlhodinu.

Věž vysoká 324 metrů přečkala dvě světové války a mnoho dalších pohrom. Ve své době byla nejvyšší stavbou světa, a když jí byl tento primát uzmut mrakodrapem Chrysler Building v americkém New Yorku, zbyl jí alespoň status nejnavštěvovanější památky světa. V roce 1959, tedy 70 let od otevření, na ni zavítalo 35 miliónů turistů.

Věž byla postavena u příležitosti stého výročí Velké francouzské revoluce a Světové výstavy, pojmenována je po konstruktérovi Gustavu Eiffelovi. Stala se inspirací i pro pražskou rozhlednu na Petříně.

Začátkem října má kolem věže začít vznikat kontroverzní 2,5 metru vysoká prosklená, neprůstřelná zeď. Má chránit turisty před rizikem teroristického útoku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám