Hlavní obsah

Tipy na víkend: Navštivte pivovary, ochutnejte vegetariánská jídla

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu na přelomu měsíce pokračuje série vinobraní. Pokud si ovšem chcete dát od vína oraz, můžete v rámci Dnů českého piva vyrazit třeba na prohlídku do pivovaru Velké Popovice nebo Heřmanice. Nejen v Praze se pak konají nejrůznější gastronomické festivaly jako například VegeFest, Chilli Fest, Ochutnávka v podzámčí na vás čeká také v Telči.

Foto: Profimedia.cz

Prohlídka pivovaru může být pro vás to pravé. Ilustrační foto

Článek
Praha

Chilli Fest

Milovníci všeho pálivého a pikantního by měli zbystřit. Poslední zářijový den se bude na smíchovské náplavce konat Chilli Fest, gastronomická akce, kde budou návštěvníci ochutnávat nejrůznější pokrmy světové kuchyně v celé škále pálivosti. Kromě hotového jídla nebude chybět ani široká nabídka pálivých omáček, koření, bylinek a dalšího. Více informací zde.

Vegetariánský festival

Na přelomu září a října nebudou opomenuti ani vegetariáni. Na Vyšehradě se totiž uskuteční gastronomický festival, určený těm, kdo nejedí maso nebo těm, kdo budou chtít ochutnat něco nového. Chybět ovšem nebudou ani jídla veganská či vitariánská. Součástí akce jsou přednášky, ale také kuchařská show. Podrobnosti naleznete zde.

Den architektury

O víkendu se uskuteční sedmý ročník festivalu zaměřeného na architekturu. Letošní téma nese název Postaveno na vodě a návštěvníci budou moci navštívit netradiční místa, unikátní budovy i vodní hladinu. Den architektury láká na zkoumání zapomenutých staveb i nejrůznějších historických skvostů. Podrobný program a seznam budov zde.

Středočeský kraj

Karlštejnské vinobraní

Sezóna vinobraní kulminuje. Tento víkend se na slavnosti vína můžete vypravit do krásných kulis hradu Karlštejn, kde na vás kromě degustací čekají také ochutnávky gastronomických specialit a středověký program, čítající středověkou módní přehlídku nebo lekci historických tanců. Více se dozvíte zde.

Prohlídka pivovaru

V rámci Dnů českého piva se v pivovaru Velké Popovice uskuteční speciální prohlídky. Konají se poslední zářijovou sobotu a návštěvníci se během nich seznámí s dlouholetou historií pivovaru, prací zaměstnanců, postupy výroby piva a mnoho dalšího. Prohlídky se konají celkem čtyři od 18:00 hodin. Více zde.

Jihočeský kraj

Dýňobraní

K podzimu už nějaký ten pátek neodmyslitelně patří dýně. Pokud patříte mezi ty, kdo tuto zeleninu mají v oblibě, vyrazte v sobotu na dýňobraní do Šalmanovic. Kromě samotných sladkých i slaných pochoutek je připraven i další program. Zahrnuje například dlabání a aranžování dýní, stánky s dekoracemi, mysliveckou výstavu, ale také hudebně taneční program. Detailní informace zde.

Plzeňský kraj

Plzeňský půlmaraton

Chladnější počasí není důvodem, proč pověsit sport na hřebík. Vyrazte na Škoda Fit půlmaraton, který se v neděli koná v Plzni a poměřte svou výdrž s dalšími účastníky závodu. Start i cíl je na náměstí Republiky a trasa vede centrem města. Součástí je také dětský závod, rodinný běh či firemní štafety. Detaily se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Knedlíkový festival

Ke Karlovým Varům patří knedlíky. Různé druhy můžete ochutnat v rámci gastronomického festivalu, který se v sobotu koná před Becherplatzem. Kromě nich na vás ovšem čeká také tradiční česká zabíjačka, koláče, preclíky a nebude chybět ani becherovka. K hodování bude hrát několik kapel. Více zde.

Ústecký kraj

Zámecké vinobraní

V prostorách zámeckého vinařství a parku v Třebívlicích se v sobotu uskuteční vinobraní. Kromě ochutnávek nejrůznějších lahodných vzorků vína jsou připraveny také prohlídky sklepů zámeckého vinařství, zlatým hřebem akce je také historický průvod či živá hudba. Podrobnosti naleznete zde.

Liberecký kraj

Závod Jizerkami

Přijďte se v neděli proběhnout okolím jizerské rozhledny Slovanka. Závod je určen všem, kdo se rádi hýbou a raději než beton a asfalt mají lesní cestičky a čerstvý vzduch. Hlavní závod je dlouhý 18 kilometrů, doplňkový 10. Mimo to si lze také vyzkoušet orientační běh. Startuje se v 11:00 hodin. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Maloúpská vařečka

Sobota v Malé Úpě bude patřit druhému ročníku festivalu jídla a pití. Maloúpští kuchaři představí krkonošské speciality, ale bude se také soutěžit o nejlepší krkonošskou polévku, což nemusí být jen tradiční kyselo, jak sami zjistíte. Připravena je také soutěž jedlíků, kde se budou ve velkém pořádat borůvkové knedlíky nebo pálivé papričky. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Historie Velké pardubické

Velká pardubická je dostih, o kterém slyšel snad každý. Pokud byste chtěli nahlédnout také do historie tohoto slavného závodu, vyrazte první říjnovou neděli na hrad Kunětická hora. Uskuteční se zde totiž akce, kde se návštěvníci dozvědí, co dostihům předcházelo a mnoho dalších zajímavých informací. Mimo to se uskuteční také klasické hradní prohlídky. Více informací najdete zde.

Vysočina

Ochutnávka v Telči

Léto je definitivně pryč. Přijďte se s ním v sobotu dodatečně rozloučit na Panský dvůr v Telči. Loučení to bude velkolepé, budete moci ochutnat nejrůznější dobroty od rybích specialit, až po grilované maso, sladkosti, ale také víno a burčák. Chybět nebudou ani regionální pokrmy nebo soutěž jedlíků a kuchařská show. Vstupné je 50 korun. Více zde.

Jihomoravský kraj

Husí slavnosti

V pořadí již 14. ročník husích slavností se v Boskovicích uskuteční tento víkend. Zdejší restaurace budou kromě tradiční nabídky nabízet i nejrůznější husí speciality, případně i kachní. Husí pečínka bude dostupná také v zámeckém skleníku, který se sám v jednu obří restauraci promění. Akci doprovodí výstavy, koncerty nebo trh lidových řemesel. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Burčákové slavnosti

K podzimu kromě vína patří i čerstvý burčák. Severomoravská chata v Jeseníkách bude v sobotu dějištěm burčákových slavností, jehož kulisou bude cimbálová muzika. Návštěvníci turistického místa nedaleko obce Podlesí se mohou těšit také na různé pochoutky včetně grilovaného selete. Více zde.

Zlínský kraj

Růžencová pouť

Na přelomu září a října se v Uherském Brodu uskuteční Růžencová pouť. Město doslova prozáří pestrobarevné kroje poutníků z regionu. Církevní slavnost ale doplní v oba dny také velký jarmark s lidovými výrobky, chybět nebudou ani pouťové atrakce nebo regionální gastronomické speciality. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Prohlídka pivovaru

Navštivte v sobotu mini pivovar v Heřmanicích, kde se seznámíte se zdejší výrobou piva. Na komentované prohlídce se dozvíte, jaké postupy se při vaření piva používají, jak konkrétně se vaří pivo v Heřmanicích, ale také budete mít možnost nějaký ten zlatý mok ochutnat. Prohlídka je navíc zcela zdarma. Další informace se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám