Hlavní obsah

Klíčem k překonání jet lagu je podle vědců chůze naboso

Novinky, mšv

Lety na dlouhou vzdálenost dokážou s člověkem pěkně zamávat. Takzvaná pásmová nemoc, známější pod anglickým výrazem jet lag, může způsobit únavu, nevolnost nebo třeba i dezorientaci. Způsob, jak se s ní vyrovnat, je přitom podle vědců velmi jednoduchý. Namísto mnohdy doporučované studené sprchy je ideální se naboso projít pískem, hlínou nebo bahnem, píše Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tato technika se v angličtině nazývá grounding nebo earthing od slov země či zemina. Podle specialisty na zdravý životní styl a výživu Davea Aspreyho je bosá chůze po dlouhém letu pro tělo jako restart. Dlouhý pobyt mimo pevnou půdu pod nohama, a navíc v tak velké výšce podle něj mění elektrické napětí v buňkách, a právě tento aspekt provázejí symptomy typické pro pásmovou nemoc.

„Když vylétnete vzhůru, mění se napětí v těle a narůstá statický náboj, který zpomaluje funkce v těle,“ uvádí Asprey. „Jinými slovy, baterie ve vašem těle nevydrží nabitá, protože byla odpojená od země.“ Opětovné propojení proto může velmi zmírnit projevy jet lagu nebo s nimi úplně skoncovat.

Ačkoli se to může zdát poněkud zvláštní, podle Independentu tuto teorii potvrzují nejen lidé, kteří ji praktikují, ale také různé vědecké studie. Ty prokázaly, že grounding rovněž přispívá k lepšímu spánku, posiluje imunitní systém a vyrovnává hladinu stresových hormonů. Pravidlem ovšem je, že se musí jednat o přírodní půdu pod nohama, na betonu „dobíjení“ fungovat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám