Hlavní obsah

Křivý les vypadá jako z pohádky. Pravdu o něm však nikdo nezná

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesy jsou v pohádkách často místem magie nebo i sídlem zlých sil. Z takových příběhů jako by vypadl i les u polského města Gryfino. Kmeny desítek stromů jsou v něm totiž podivně zahnuté a vůbec nikdo netuší, co jejich neobvyklý tvar způsobilo. Snad je to i dobře, hájek nesoucí název Crooked Forest neboli Křivý les, díky tomu obestírá tajemná aura.

Foto: Profimedia.cz

Křivý les se nachází u města Gryfino nedaleko polsko-německých hranic.

Článek

Na stromech, které mohou vzdáleně připomínat písmeno J, je vedle tvaru nejpodivnější to, že všechny ukazují zakulacenou částí kmene směrem na sever. Co za tuto neobvyklou deformaci může ale není známo.

Nicméně se má za to, že stromy byly uměle vysázené zhruba kolem roku 1930 a krátce poté byly nejspíš poničeny, což ovlivnilo jejich další růst. Jednou z teorií je, že tudy během druhé světové války projely německé tanky, které mladý porost poškodily a stromy kvůli tomu začaly růst křivě.

Možný stavební materiál?

Podle vědce z kanadské University of Manitoba Williama Remphreyho je možné, že za zakřivením stojí také silná vánice, kvůli které se stromy pod tíhou sněhu prohnuly a nějaký čas tak rostly, píše The New York Times. Teorie jsou ovšem i odvážnější, některé mluví dokonce o mimozemšťanech.

Foto: Profimedia.cz

Kmeny stromů se možná používaly na zpevnění lodních trupů.

Nejvíce pravděpodobnou, avšak zdaleka nejnudnější verzí se zdá být ta, že stromy byly do tvaru písmene J zkrouceny uměle, podobně jako se upravuje růst u bonsají. Dřevo se pak mělo využívat jako stavební materiál na konkrétní účely, třeba stavbu lodí nebo výrobu nábytku. Tuto teorii podporuje navíc i příručka pro konstrukci lodí, která uvádí, že v severní Evropě se takto uměle upravovaly duby, které se pak používaly pro zpevnění trupů plavidel.

Foto: Profimedia.cz

Zahnuté kmene ukazují směrem na sever.

Pravda ale nejspíš zůstane ukryta. Pokud ji někdo mohl znát, byli to obyvatelé přilehlého města Gryfino, které bylo ovšem výrazně poničeno během druhé světové války. Dnes je Křivý les turistickou atrakcí, přístupnou v kteroukoli roční dobu. Tajemná aura místa působí na návštěvníky jako magnet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám