Hlavní obsah

Chorvatské město bude pokutovat opilce i vysvlečené tričko v ulicích. A docela přísně

Novinky, mšv

Trpělivost s nevychovanými turisty už došla i správním orgánům ve městě Hvar na stejnojmenném ostrově. Ten je považován za chorvatskou alternativu španělského party ostrova Ibiza, starosta ovšem oznámil, že opilství a nemravné chování už nehodlá nadále tolerovat. Příliš zhýralým návštěvníkům proto hrozí vysoké pokuty nejen za konzumaci alkoholu na veřejnosti, ale i za chození bez trika po ulicích.

Foto: Teo Jeličić/ACK ČR

O pokutách na místě informují turisty velké cedule.

Článek

Za konzumaci alkoholu přímo na ulici hrozí lidem pokuta ve výši až 700 eur, tedy přes 18 000 korun. Kvůli zachování dekora je nyní v městském centru rovněž zakázáno pohybovat se bez trička nebo pouze v plavkách. Za obojí hrozí pokuty ve výši od 500 do 600 eur. Nová nařízení oznámil nedávno zvolený starosta Rikardo Novak, píše britský Telegraph.

„Turisté nám zvrací v ulicích, močí nám na každém rohu, chodí bez triček. Pobíhají tu opilí naprosto beze smyslů,“ cituje Telegraph starostu Hvaru. „Mladí návštěvníci jsou vítání, ale musí se naučit, jak se u nás mají chovat,“ dodává.

Turismus v Chorvatsku nadále narůstá, loni do země podle Chorvatského turistického sdružení dorazilo přes 16 miliónů návštěvníků, z toho bylo zhruba 730 000 Čechů. Ačkoli se tento nárůst pozitivně odráží v ekonomice, přináší zároveň mnoho problémů.

Foto: Teo Jeličić/ACK ČR

O pokutách na místě informují turisty velké cedule.

Nevychovaným turistům se loni rozhodli učinit přítrž i v Dubrovníku, kde rovněž zakázali pohyb turistů v plavkách po historickém centru. Podobnou restrikci minulý rok zavedli i ve Splitu. [celá zpráva]

Restrikce zavádí i ve Španělsku

Nevychovaných turistů mají dost už nejrůznější letoviska, včetně španělské Ibizy, která se stala odstrašujícím příkladem toho, do jakých rozměrů mohou problémy s masovou turistikou narůst. Městečko San Pedro del Pinatar, které leží jižně od Alicante na východním pobřeží země, se rozhodlo přistoupit k poměrně razantním restrikcím, aby udrželo pořádek. Informoval o tom mimo jiné britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský Hvar

Nová pravidla, která od 18. července začnou platit, zakazují třeba i hraní si s míčem na pláži nebo nudismus. Za neuposlechnutí zákazů mohou turistům hrozit pokuty od 750 do 3000 eur, což je v přepočtu téměř 80 000 korun.

Není divu, že restrikce proto vyvolaly vlnu pobouření a pozdvižených obočí. Ohradila se proti nim například Španělská federace naturismu, která tvrdí, že takto základní právo, jako je nudismus na vyhrazených částech pláží, může být limitováno pouze vyšším orgánem, třeba ze zákona. Zákaz jde podle federace proti evropskému právu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z pláží letoviska San Pedro del Pinatar, kde zavedly ostré restrikce.

Úřady městečka se ohrazují tím, že chtějí pouze obyvatele bránit proti nespolečenskému chování turistů. Tímto chováním myslí v podstatě vše od močení do moře, braní zvířat na pláž, surfování, používání mýdla v plážových sprchách, až po grilování na pláži nebo ježdění na lodích příliš blízko pobřeží.

Starosta Visitación Martínez zdůrazňuje, že San Pedro del Pinatar není prvním letoviskem ve Španělsku, které se rozhodlo pokutovat turisty močící do moře nebo přímo na hladinu. Otázkou ovšem zůstává, jak a kdo bude návštěvníkům dokazovat, že svou potřebu pod vodou skutečně vykonali.

Anketa

Souhlasíte s přísnými postihy za konzumaci alkoholu na veřejnosti a svléknuté triko na ulici?
Ano
66,9 %
Ne
33,1 %
Celkem hlasovalo 6370 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám