Hlavní obsah

Největší kamenný kruh v Evropě ukrývá i čtverec, tvrdí archeologové

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamenný kruh u anglické obce Avebury možná není jen kruh, odhalil výzkum. Podle archeologů obsahuje prehistorická památka také skrytý čtverec, píše britský Guardian, což zcela přepisuje historii této zásadní světové památky z období neolitu. Podle odborníků mohl být čtverec jedním z nejstarších kamenných útvarů, který byl v místech vztyčen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V minulosti archeologové spekulovali, že vnější kruh, který má v průměru kolem 400 metrů, a je tudíž největším v Evropě, byl stavěn zvenčí směrem dovnitř. Nejnovější objevy ovšem přicházejí s variantou, že první stavbou, která zde vznikla, byla nízká dřevěná budova, která sloužila jako jakési centrum někdejší komunity. Kamenné monolity byly poté vztyčeny kolem ní.

Vedoucí archeolog Mark Gillings z univerzity v Leicesteru tvrdí, že dřevěný domek v průběhu let zchátral a spadl. „Lidé si však jeho místo stále pamatovali a respektovali ho. Někdy 3000 let před naším letopočtem vybudovali kolem čtverec a následně kruhy. Je to jako při házení žabek do jezera,“ cituje Guardian Gillingse.

Tým archeologů lokalizoval místo, kde mohla kamenná konstrukce stát a být i „pohřbena“ podobně jako další monolity zničené v průběhu 17. a 18. století. Důkazy o existenci čtvercové konstrukce byly poprvé objeveny už koncem 30. let minulého století týmem archeologa Alexandera Keillera. Novější objevy se s těmi Keillerovými však neshodují a naznačují, že kamenný čtverec byl umístěn jinde.

„Čekali jsme na tento objev skoro 80 let, ale za to čekání to stálo. Výzkumné práce, které v minulém století započal Keiller nakonec odhalily zcela nový typ prehistorického monumentu, který se nachází v srdci jednoho z největších kamenných kruhů na světě,“ tvrdí Nick Snashall z britské organizace National Trust, která se zabývá ochranou památek a přírody.

Kamenný kruh v Avebury stojí poněkud ve stínu slavnějšího příbuzného, Stonehenge, který se ovšem nachází poměrně nedaleko. Spolu s dalšími neolitickými památkami stojí v anglickém hrabství Wiltshire. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám